05.12.2018

  • Pidemmän pään kysyntä on tasoittanut korkokäyrää lisää
  • Emme usko pahaan taantumaan, emme ole hylkäämässä osakkeita
  • Kiinasta positiivista talousdataa

USA:n korkokäyrän loiventuminen entisestään on saanut markkinat yhä säikymmiksi. Eilen 2v-10v korkoero käväisi jo alle 10 korkopisteen kymppivuotisen taannuttua jo 2,90 % tasoille, eli yli 30 pistettä alas huipuistaan. Osakkeiden polvet hieman notkahtivat tästä syystä eilen USA:ssa – isot indeksit laskivat reilu 3 %.

No nyt kun kaikki tietävät, että korkokäyrän kääntyminen laskevaksi ennakoi taantumaa, koska miksi ihmeessä investorit investoisivat rahaa pitkään päähän lyhyttä alhaisemmalla tuotolla, niin päivän kysymys tuntuu olevan miksei vaan myydä kaikkia osakkeita pois?

Keksin puoli tusinaa syytä tai syyntapaista.

Ensinnäkin korkokäyrä ei ole vielä laskeva. Voidaan vain arvailla kääntyykö se sellaiseksi. Edes tiukimmalla oleva 2v-10v korkoero ei ole negatiivinen, puhumattakaan joidenkin preferoimista muista maturiteeteista (kuka nyt mistäkin haluaa asioita ennustaa), jotka ovat monet vielä merkittävästi leveämmällä. Toiseksi, vaikka käyrä onkin lähellä laskevaa, on osakemarkkinoilla historiallisesti ollut vielä paljonkin tuottoja jäljellä sen jälkeen kuin käyrä on kääntynyt (jos edes tällä kertaa kääntyy) laskevaksi. Kolmanneksi, markkinoilla on aina paljon vaikuttavia tekijöitä eikä minkäänlainen yksinkertaistaminen yhteen nyrkkisääntöön oikein ole mielekästä. Neljänneksi, hyvän tuotto-riski –suhteen vaihtoehtoja ei ole edelleenkään markkinoilla tarjolla jonoksi asti. Viidenneksi, muistetaan että tässä on taas vain yhdestä päiväliikkeestä kysymys. Kuudenneksi, Trumpin kommentointi tuoreeseen väliaikaiseen sopuun kauppasodasta on ollut omiaan luomaan hermostuneisuutta, kuinkas muutenkaan.

Eilen markkinoilla koroille herkät pankkiosakkeet laskivat eniten ja sykliset hävisivät defensiivisille selvästi. Ei mitään odottamatonta siis. Riskilisät HY-lainoissa levenivät n. 10 korkopistettä molemmin puolin Atlanttia.

Jotain uuttakin: Kiinasta hyvät Caixinin laskemat palvelualojen PMI:t. Vaikkakaan tässä myllerryksessä se ei tunnu ketään kiinnostavan. 53,8 pisteen luku meni kolme ”rahaa” yli odotuksen 50,8. Elvytystoimet alkavat purra?

Tänään agendalla euroalueelta vähittäiskauppaluvut ja USA:sta Fedin Beige Book –talouskatsaus. USA:n markkinat ovat tänään kiinni. Euroopassa lähdetään miinukselle, mutta ei tässä mitään paniikkiin viittaava tunnu olevan.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trumpin ja Xin tulitauosta todennäköisesti vain lyhyttä helpotusta
Seuraava
Brexitissä on 90 min jo pelattu ja ollaan yliajalla