18.04.2017


Osakekurssit nousussa poliittisista jännitteistä huolimatta

  • Erdoganin valta-asema kasvaa
  • Pohjois-Korean tilanne jatkuu kriittisenä
  • Osakekurssit ovat kuitenkin nousussa


Pitkän viikonlopun antimena oli suuri määrä poliittisia tapahtumia Turkissa ja Pohjois-Koreassa. Turkissa äänestettiin uudesta perustuslaista, jossa valtaa keskitetään nykyiselle presidentille Erdoganille. Kansanäänestys oli tiukka, mutta lopputulos tuki uuden perustuslain voimaantuloa. Eurooppa on voimakkaasti arvostellut äänestyksen järjestelyitä, mutta Trump ehti jo onnittelemaan Erdogania voitosta. Euroopan ja Yhdysvaltojen politiikka on siis täysin päinvastainen tämän(kin) asian osalta. Äänestystuloksen jälkeen Turkin hallitus on jatkanut tänä aamuna maassa vallitsevaa poikkeustilaa. Turkin markkinoilla äänestystulos otetiin positiivisesti vastaan, osakemarkkinat nousivat eilen 0,5 %. Valuuttamarkkina oli varsin vakaa ilman suuria muutoksia ja koroissa nähtiin lievää laskua.

Pohjois-Korean tilanne on luonnollisesti kriittisempi markkinoiden näkökulmasta, mikäli tilanne eskaloituu. Soppaan on sotkeutunut tässä vaiheessa Yhdysvaltojen lisäksi Kiina ja Venäjä. Tällä kolmikolla saadaan tarvittaessa aikaiseksi varsin suuri sotku, jos tilanne menee kovinkin pahaksi. Rauhanomaista ratkaisua varmastikin kaikki toivovat, mutta vastapuolella ei ole ehkä kaikkein nöyrin valtio. Tilannetta on siis seurattava jatkuvasti.

Globaalisti läntiset markkinat olivat suurelta osin kiinni perjantaina ja maanantaina Yhdysvallat avautuivat normaalisti. Globaali poliittinen sekasorto ei markkinoilla näkynyt, vaan Yhdysvaltain osakemarkkinat nousivat 0,87% (SP500). Tämän ansiosta osakemarkkinoiden volatiliteetti (VIX) laski varsin paljon torstain korkeista lukemista. Nousun taustalla oli erityisesti pankkiosakkeet, kun taas raaka-aineyhtiöt olivat paineessa. Raaka-aineissa on nähty viime päivinä suhteellisen suuria liikkeitä alaspäin, joten reaktio on luonnollinen. Raaka-aineiden aiheuttama paino oli nähtävissä myös Australiassa tänä aamuna. Kehittyvät markkinat olivat maanantaina myös vahvassa vedossa Yhdysvaltain markkinoiden avustamana. Esimerkiksi Venäjä nousi 1,8% ja Brasilia 2,4%.

Päivä avaa lievään nousuun Euroopan osakemarkkinoilla. Vetovastuu lienee Yhdysvaltain tavoin pankkiosakkeilla ja raaka-aineyhtiöt ovat paineessa. Iltapäivällä Bank of America ja Goldman Sachs ilmoittavat tuloksistaan, joten nämä määrittelevät pitkälle tulevan iltapäivän kehityksen.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trump sai markkinoihin liikettä
Seuraava
Iso-Britanniaan ennenaikaiset vaalit