13.02.2019

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Trump valmis joustamaan maaliskuun alun takarajasta mikäli kauppasotaneuvottelut etenevät
  • Trump ei pidä hallinnon sulkua todennäköisenä 
  • Kiinalaislehdistö vihjasi Xi Jinpingin osallistuvan perjantain neuvotteluihin 

Trump oli eilen sovittelevalla tuulella ja kommentoi, että hän olisi valmis joustamaan maaliskuun 1. päivän takarajasta mikäli maat ovat lähellä sopimusta. Neuvottelut maiden välillä jatkuvat tällä viikolla Pekingissä, kun Yhdysvaltojen Lighthizer ja Mnuchin tapaavat Kiinan edustajia huomenna. Kiinalaislehdistö uutisoi aamuyöstä, että perjantain neuvotteluihin Kiinan puolelta neuvotteluihin olisi osallistumassa itse Xi Jinping. 

Trump nostatti tunnelmia myös Yhdysvaltojen budjettineuvottelujen osalta. Vaikka hän ei ole vielä vahvistanut hyväksyvänsä viimeisimmän ehdotuksen, mainitsi hän että ei pidä todennäköisenä, että hallinto menisi nyt uudelleen kiinni. 

Uutiset olivat mannaa sijoittajille ja ne ovat tukeneet riskisentimenttiä sekä eilisen pörssipäivän aikana, että aamuyöstä Aasian markkinoilla. Euroopan pörssit olivat lähes kautta linjan vajaan prosentin nousussa (Suomi tällä kertaa poikkeuksena, kun ensitiedot Orionin Faasi III –tutkimustuloksista painoivat kurssin 10 % laskuun), Yhdysvalloissa reilun prosentin nousussa ja Kiinassa lähes kahden prosentin nousussa. 

Positiivisia uutisia, vaikka lopullinen sopu vielä puuttuu. Ei voi välttyä ajatukselta, että kyseessä olisi Buy the rumour, sell the news –tyyppinen markkina erityisesti kun ottaa huomioon taustalla piilevät riskit kuten Italian velkaantuneisuus, Ranskan sisäpoliittinen tilanne, Brexit ja tietysti myös kauppasotaneuvotteluiden mahdollinen kariutuminen. 
 
Eilisistä talousluvuista  Yhdysvaltojen pienyritysten luottamusindeksi laski odotettua enemmän alimmalle tasolleen sitten marraskuun 2016. Powellin eilisestä puheesta ei puolestaan saatu yllätyksiä. Powell totesi Yhdysvaltojen talouden olevan edelleen vahvalla tasolla eikä näe taantuman riskin korostuneen merkittävästi.

Tänään saamme viikon merkittävimmät talousluvut, kun Yhdysvalloista julkistetaan kuluttajahintaindeksin tuoreimmat lukemat. Euroalueelta puolestaan julkaistaan teollisuustuotannon luvut joulukuulta ja Isosta-Britanniasta julkaistaan läjä talousdataa kuten kuluttaja- ja tuottajahintaindeksit.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinoilla rauhallista tammikuun rivakan nousun jälkeen
Seuraava
Markkinoilla rauhallista sijoittajien odotellessa lisätietoja kauppaneuvotteluista
Miikka Kuusi