29.09.2016

  • Öljy ja riskimarkkinat ylös
  • Deutsche Bank jatkaa otsikoissa
  • Rauhallinen makropäivä tänään

Hep, käsi pystyyn virheen merkiksi. Juuri kun eilen tuli kirjoitettua miten OPEC on vielä kaukana tuotannonleikkauksista, yllätti tuottajajärjestö myöhemmin samana päivänä ja ilmoitti rajoittavansa tuotannon 32,5 – 33 miljoonan barreliin päivässä. Pudotusta tässä on puolisen miljoonan barrelin verran

Liike on mielestämme markkinoita tervehdyttävä. Kysynnän ennustetaan laskevan (kasvava energiatehokkuus, Kiinan talouden murros jne.) ja markkinoilla on ylituotantoa. Öljyn hinta nousi hieman, mutta edelleen mennään 45-50 dollarin haarukassa. Positiivinen asia markkinoiden riskimomentumille. Mikäli diili tällaisenaan tosiaan toteutuu.

Euroopan lehdistöstä poimitaan saksalaisen Die Zeitin uutinen, jonka mukaan Saksa valmistelee pakettia Deutsche Bankin pelastamiseksi. Asialle ei ole saatu valtion taholta vahvistusta. Merkel on pitänyt kantansa siitä, että verorahoja ei siihen operaatioon liikene. Deutschen itsensä mukaan tarvetta pääomitukselle ei edes ole, ja IMF:n Lagarde sanoo samaa. Melko huolettomalta siis tuntuvat kommentit, mutta (osake)markkinat ovat kovasti eri mieltä ja tilannetta kannattaa seurata varovaisuutta noudattaen.

Kiinan oletettu kiinteistökupla voittaa enenevissä määrin palstatilaa. Niin vapaamuotoisemmissa kommentaareissa kuin analyytikkoraporteissakin. Aiheesta kuultaneen loppuvuonna vielä enemmän ja tähän tullaan palamaan vielä monesti.

Talousluvuissa on agendalla tänään euroalueen talouselämän luottamus ja Saksan inflaatio syyskuulta, sekä Yhdysvalloista Q2 BKT-lukujen tarkistus ja tehtyjen asuntokauppojen määrä elokuulta.

Keskuspankkiireista tänään äänessä Fedin Yellen, mutta koska edellisen kokouksen jälkeen oikeastaan mikään ei ole muuttunut jäänee viesti ympäripyöreäksi.

Loppuun vähän perspktiiviä. Iso-Britannia huutok(a)uppasi 40-vuotista inflaatiolinkattua valtionlainaa. Lainan reaalituotto oli -1,77 prosenttia. Jokainen voi miettiä, että jos tuohon sijoitti 100 rahaa, niin mitä ostovoimastasi on jäljellä 40 vuoden päästä. Vastaus on hieman vajaa 50 rahaa. Eli ostovoimasi puolittui. Sijoittaisitko tuollaiseen itse? No, markkinat ylimerkitsivät lainan kolmenkertaisesti.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat hengähtivät – OPEC:ilta ei uutta
Seuraava
Japanin keskuspankki entistä ahtaammalla puun ja kuoren välissä