15.01.2016

· Öljy ylös, markkinat ylös Yhdysvalloissa

· Renaultia epäillään päästöhuijauksesta

· Anglo Americanin ilmoitus nostaa kaivos- ja metallifirmoja


MARKKINOISTA

Yhdysvaltain osakemarkkina nousi varsin iloisesti eilen. Tapa jolla nousu tapahtui, oli luottamusta herättävä. Nousu oli tasaista koko päivän ilman suurempaa päivän sisäistä volatiliteettia. Tämän pohjalta voi nähdä että nyt kyseessä oli aitoa osakepainon lisäystä eikä ainoastaan spekulatiivista, laskun jälkeistä ostoa. Öljy nousi myös noin reilun 2 % (WTI), jonka ansioista erityisesti energiayhtiöt olivat hyvässä nosteessa.

Euroopassa markkinat olivat eilen kuitenkin eri tilassa. Päivän epämiellyttävin uutinen tuli Renaultilta. Viranomaiset tutkivat yhtiötä päästöhuijauksista. Osake oli pahimmillaan n. 20 % laskussa. Yhtiö vahvisti, että jotain tutkimuksia on menossa. Tässä vaiheessa tiedot ovat kuitenkin hyvin vajavaisia. Peugeot ilmoitti omalta osaltaan, että heillä ei ole vastaavaa tutkintaa menossa. Uutisen jälkeen myös muut autoyhtiöt olivat kovassa paineessa, joka vaikutti laajasti eurooppalaisiin indekseihin.

Yksittäisten yhtiöiden osalta JP Morgan ylitti tulosennusteet ja Intel jäi ennusteista. UPM-Kymmene oli erittäin voimakkaassa laskussa eilen. Taustalla on Goldman Sachsin myyntisuositus. Suositus painoi myös Stora Ensoa vaikka suositus ei suoraan yhtiötä koskenutkaan. Raaka-ainetuottajat olivat puolestaan erittäin vahvoja eilen ja taustalla on Anglo Americanin ilmoitus säästökuurista sekä omaisuuden myynnistä. Osake oli yli 13 %:n nousussa ja nousu veti perässään suurimman osan raaka- ja metallituottajista Euroopassa, mm. Outokumpu nousi 11 % päivän pohjista.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat ylimyyty, raaka-aineet rauhoittuivat
Seuraava
Synkkyys jatkuu, Iranille öljyn vientilupa