05.04.2016

  • Öljyn hinnan lasku näkyy riskisentimentissä
  • Outokumpu julkaisi tehostamistoimenpiteitä
  • Euroalueen PMI:t ja vähittäismyynti tänään


Eilinen oli koko viikon ainoa päivä kun kalenterissa ei ollut merkittäviä makrolukuja ollut ja kaupankäyntivolyymit jäivätkin melko alhaisiksi. Laskeva öljy painoi hieman korkoja ja osakkeiden yrittämä nousu Euroopassa kääntyi punaiselle Yhdysvalloissa.

Nyt mennään öljyssä noin 35 taalan pinnassa ja viimeaikaiset liikkeet voidaan mielestämme edelleen laittaa normaalin heilunnan piikkiin, mutta jos lasketellaan uudestaan alle 30 taalan saattaa tilanne muuttua selvästi heikommaksi. Tällöin sekä riskilisät että osakkeet tulevat todennäköisesti saamaan osansa laskevan riskisentimentin vaikutuksista. Myöhemmin tässä kuussa Dohassa kokoontuvat öljyntuottajat eivät todennäköisesti tule pääsemään yhteisymmärrykseen tuotannonrajoituksista.

Fedin Rosengren jutteli markkinoiden olevan liian maltillisia Fedin koronnostosuunnitelmien suhteen ja se ehkä hieman hillitsi eurotaalan nousua. Huomenna saadaan Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat ja ylihuomenna Yellen seuraavan kerran äänessä. Fedin indikaatio kahdesta nostosta on mielestämme kuitenkin edelleen mieluummin hieman yläkanttiin.

Outokumpu ilmoitti uudet taloudelliset tavoitteensa vuoden 2020 loppuun mennessä. Yhtiö tavoittelee alle 35 % velkaantumisastetta, 12 % sijoitetun pääoman tuottoa ja 500 miljoonan euron käyttökatetta. Samalla yhtiö ilmoitti organisaatiorakenteiden muutoksesta ja yt-neuvotteluista, joissa vähennettäneen 600 työpaikkaa. Lisäksi julkaistiin kustannussäästöohjelma, jolla tavoitellaan 100 miljoonan euron säästöjä ensi vuoden loppuun mennessä ja 200 miljoonan euron käyttöpääoman pienentämistä kuluvan vuoden loppuun mennessä. Toimenpiteet tuovat näkemyksemme mukaan positiivisen sysäyksen yhtiön osakekurssiin.

Talousluvuissa eilen USA:n tehdastilaukset kehittyivät helmikuussa odotetusti. Tänään seurataan euroalueella tuoreita PMI- ja vähittäismyyntilukuja, sekä Yhdysvaltojen palvelusektorin luottamuksen kehitystä maaliskuussa, jonka ennakoidaan hieman petranneen helmikuusta. Osakemarkkinat avaavat yli prosentin miinukselle Euroopassa. Tuloskausi lähestyy ja jännitys (ja paine) tiivistyy – ennusteet eivät varsinaisesti kasvua povaa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Yhdysvalloista vahvat talousluvut viikon päätteeksi
Seuraava
Makrodata edelleen kohtalaista, mutta ei riitä markkinoille