14.09.2016

Perjantaina alkanut markkinaheikkous sai jatkoa eilen öljyn lähdettyä reippaaseen laskuun. Öljy on laskenut perjantain huipuista jo yli 5 %, ja tämä alkaa jo vaikuttaa joka puolella. Osakemarkkinoita on vaivannut myös epävarmuus korkomarkkinoilla ja Yhdysvaltain presidentin vaalien muuttunut tilanne. Näiden kolmen elementin yhteisvaikutuksena osakemarkkinoiden volatiliteetti on lähtenyt voimakkaaseen nousuun. VIX-indeksi on noussut viime torstain 11.7 tasosta 17.85 tasoon ja osakemarkkinareaktio on myös sen mukainen.

Suuri kysymys markkinoilla on tällä hetkellä suuret käteispainot. Viimeisten käteistilastojen (Bank of American Fund Manager Survey) mukaan käteisen määrä on suhteellisen korkea ja markkinoiden uskoa talouskasvuun koetellaan tällaisilla liikkeillä. Perinteisesti korkea käteisaste on johtanut nopeisiin palautumisiin osakemarkkinassa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan tiedetä, johtuuko käteisen määrä enemmän osakepainoista vai matalasta sijoitusasteesta pidemmän maturiteetin joukkovelkakirjoihin. Tähän kysymykseen saataneen vastaus lähipäivien aikana.

Öljyn osalta saadaan tänään lisää varastotietoja. Mikäli suurin tekijä viime päivien levottomuuteen markkinoilla on öljy, on oletettavaa että näillä tilastoilla on nyt erityisen suuri merkitys lähipäivien kehitykselle. Mikäli öljy rauhoittuu, katseet kannattanee osakeostojen osalta kohdistaa kehittyvien markkinoiden suuntaan. Esimerkiksi Brasiliaan sijoittava ETF (RIO FP) on laskenut kolmessa päivässä lähes 10 %. Muistetaan kuitenkin mainita tässä yhteydessä, että Euroopan osakemarkkinat ovat samalla tasolla kuin noin kaksi viikkoa sitten. Tämä suhteuttaa paremmin viime päivien liikkeitä historiaan, joten tässä vaiheessa liikkeet ovat kehittyneillä markkinoilla vielä pieniä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Romahdus peruttu
Seuraava
Öljyvarastot antoivat ristiriitaisia signaaleja, osakkeet hieman alas