24.02.2016

Öljytarinaan saadaan uusia kommentteja nyt jo päivätasolla

Punta rymisteli lisää alas

Lohenkasvatusmarkkina jatkunee tuottajille mieluisana


Orastavaa pehmeyttä markkinoilla eilen ja jälleen kerran öljy määrää suuntaa. Tuorein juonenkäänne saatiin Saudi-Arabian ja Iranin kommenteista. Molempien viesti oli tuotannonleikkauksia vastaan. Iran kutsui niitä käytännössä järjettömiksi ja Saudi-Arabia sysää leikkaukset korkeampien tuotantokustannusten maiden hartioille. Ei kommenteissa mitään varsinaista uutta ollut, mutta markkinat hieman ottivat taka-askelia tuotannonleikkausten odotuksissaan. Noin viiden prosentin päiväliikkeet öljyssä alkavat olla jo arkipäivää. Kannattaakin siis vain todella harkiten vetää suuria johtopäätöksiä lyhyen aikavälin hintaliikkeistä.

Markkinat laskivat öljyn mukana eilen hieman, mutta yhtä lailla lasku voidaan mielestämme laittaa teknisen heilunnankin piikkiin, koska isoja uutisia ei saatu. Osakkeet laskivat reilun prosentin Atlantin molemmilla puolilla. Kokomarkkinoilla nähtiin yllättävänkin vähän heiluntaa. Valuutoista pistää silmään Englannin punta, joka otti vielä uuden reippaan askeleen alas ja kävi tämän aamun aikana piipahtamassa jopa alle tärkeänä pidetyn teknisen 1,40 tason dollaria vastaan. Maan keskuspankin johtaja Carney liittyi elvytystä lupailevien keskuspankkiirien (jäsenmäärällä mitattuna jo melko suosittuun) kerhoon sanomalla, että elvytysvaraa on reilusti jos tarve vaatii ja punta sai kommenteista osansa.

Merkittävät uutiset loistivat eilen siis poissaolollaan eikä muutoksia isoon kuvaan eilisestä pysty vääntämään. Saksan talouselämän luottamusta mittaava IFO-indeksi printtasi yli kolmen vuoden pohjiinsa, mutta luku on lähinnä toissijainen indikaattori. Riskihalukkuus on näkemyksemme mukaan edelleen hienoisella nousun uralla.

Skandisuosikkimme (tai yhden niistä) Marine Harvestin kilpailija Bakkafrost julkaisi tänään aamulla tuloksensa ja kommentit vahvistivat näkemystämme toimialan vahvuudesta. Bakkafrostin mukaan tarjonta tulee laskemaan noin 3 prosenttia. Näkemyksemme lohen hinnasta ja Marine Harvestin osakkeesta jatkuu positiivisena.

Tänään kalenterissa Yhdysvaltojen Markitin PMI:t ja asuntodataa. Markkinat avaavat heikosta Aasian sessiosta huolimatta Europassa eilisen päätöstasoille ja kaikki eväät nousun jatkumiselle ovat mielestämme edelleen kasassa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kurssinousua raaka-aineiden perässä
Seuraava
Ensi viikolla USA:sta tärkeät ISM:t