21.06.2017

Heikki Nystedt

Heikki Nystedt

Johtaja, sijoitustoiminta
Helsinki
+358 40 724 9226
  • Öljyn hinta jatkanut laskuaan
  • Öljy voi tuoda lisää alakuloa markkinoille
  • Manner-Kiinan A-osakkeet MSCI-indekseihin 

Öljyn hinnanlasku jatkui eilen, kun WTI-laatu painui 43 dollariin ja Brent noin 46 dollariin tynnyriltä. Öljyn alakulo painoi markkinatunnelmia kautta linjan. Osakemarkkinoista S&P 500 laski 0,67 prosenttia ja Stoxx 600 vastaavasti 0,70 prosenttia. Viime aikoina on ollut paljon puhetta erittäin alhaisesta volatiliteetista. Tästä hyvä esimerkki on S&P 500:n eilinen laskuliike, joka oli suurin sitten toukokuun 17. päivän. Pidemmissä koroissa liikkeet olivat hivenen maltillisempia ja luottoriskimarkkinat pysyivät rauhallisina. 

Öljyssä WTI-laadun hinta on laskenut tämän vuoden helmikuusta jo yli 20 prosenttia. Samassa ajassa esimerkiksi eurooppalaisten perusteollisuusyhtiöiden kurssit ovat laskeneet yli 17 prosenttia ja pelkästään eilen yli 3 prosenttia. Öljyn eiliset liikkeet eivät sinällään johtuneet mistään yksittäisestä syystä, vaan olivat ennen kaikkea jatkoa aiemmin nähdylle trendille. Trendin taustalla ovat olleet niin epävarmuus OPEC-maiden tuotantoleikkauksista kuin lisääntynyt liuskeöljytarjonta.

Näkemyksemme on, että öljyn hinnan laskiessa edelleen tunnelmat voivat heikentyä riskimarkkinoilla yleisesti. Olemme laskeneet allokaatiosalkuissa osakepainon neutraaliin jo aiemmin. Tämän taustalla olivat laskeneet inflaatio-odotukset Yhdysvalloissa ja yllättävän haukkamainen Fed. Mikäli inflaatio-odotukset laskevat edelleen öljyn vanavedessä ja Fed nostaa korkoa riittävästi, riskimarkkinoilla nähdään pehmeämpi ajanjakso. Tällöin varsinkin raaka-ainesidonnaiset yritykset ja valtiot ovat suhteellisesti heikommassa asemassa.    

Eilen indeksilaskija MSCI teki päätöksen Manner-Kiinan A-osakkeiden sisällyttämisestä MSCI-indekseihin ensi vuodesta lukien. Tapaus on merkittävä ennen kaikkea Kiinan rahoitusmarkkinoiden kannalta, sillä aiemmin Kiinan osakemarkkinoita indekseissä on edustanut pelkästään Hong Kongissa ja Yhdysvalloissa listatut osakkeet. MSCI:n mukaan A-osakkeiden paino tulee olemaan MSCI EM -indeksissä noin 0,7 prosenttia. 


 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat positiivisessa vireessä 
Seuraava
Hyvää Juhannusta
Mika Koskimies