26.01.2017

  • Riskimoodi kohentumassa – vola erittäin alhaalla
  • Pankit ja vakuutusyhtiöt hyvissä asemissa
  • Nordealta vahva Q4

Markkinoilla ovat jotkut into piukalla odottaneet koska Dow Jones -osakeindeksi breikkaa 20 000 pisteen tason. Eilen se sitten tapahtui. Mitä tämä tarkoittaa sijoittajan kannalta? Vastaus: ei yhtään mitään. Jos joku yrittää väittää jotain muuta, niin kannattaa kyseinen henkilö ruksia ”Hyvät sijoitussuositusten antajat” –listaltasi yli.

Maailmassa tapahtuu merkityksellisiäkin asioita – puhutaan niistä.

Italiassa ennenaikaisten vaalien mahdollisuus hieman kasvoi, kun maan perustuslakituomioistuin teki muutoksia vaalilakiin, mutta toisaalta Italiassa vaalien aikataulut ovat lähinnä ohjeellisia muutenkin. Pieni todennäköisyyden nousu populistisen Viiden tähden liikkeen valtaan pääsylle, mutta oleellisin implikaatio lienee se, että jälleen kerran hallituksen toimeenpanokyky heikkeni.

Makrodatassa eilen Saksan IFO jäi hieman odotuksista, mutta se ei markkinatunnelmia jarrutellut. Jenkeistä ei dataa. Pitkä odottavan tunnelman jakso tuntuu taittuvan positiivisen puolelle. Volatiliteetti on taas noin kolmen vuoden pohjissa ja esim. VIX (S&P 500) lähestyy jo kaikkien aikojen pohjia. Toisin sanoen: vakuutukset kurssilaskulle ovat isossa alennusmyynnissä.

Parhaiten markkinoilla vetivät pankit ja vakuutusyhtiöt. Bondeja myytiin ja korkokäyrän jyrkentyminen tekee ko. toimialoille eetvarttia. 10-vuotiset sekä Saksassa että USA:ssa nousivat jälleen viitisen pistettä. Dollarissa ei suurta liikettä eilen.

Parhaiten markkinoilla vetivät pankit ja vakuutusyhtiöt.

Pankeista puheenollen, Taaleri Sijoitusideoissakin oleva Nordea raportoi tänään aamulla vahvan Q4:n. Tuotot ja vertailukelpoinen liikevoitto molemmat yli 5 % yli konsensuksen. Korkokatekin hieman yli konsensuksen ja uskomme korkomarkkinan kehityksen luovan hyvät edellytyksen sen kohentumiseen entisestään. Osinkoa 0,65 euroa. Kuluista ohjaus: nousevat 2-3 % vuositasolla. Aikaisemmin oli ohjattu ”nousevat hieman”. Odotamme positiivista reaktiota osakkeeseen huolimatta parin viime viikon vahvasta kurssikehityksestä.

Tänään saadaan Iso-Britannian Q4 BKT-kasvusta ensimmäiset luvut. PMI:t (hyvä BKT-indikaattori) ovat olleet vahvoja ja estimaateissa on kasvua 2,1 % vuositasolla. Brexit ei ainakaan vielä luvuissa paljoa näy, mutta sitä se ei tarkoita, etteikö Brexitin ympärillä edelleen runsaasti riskejä ole. Yhdysvalloista palvelualojen PMI, jonka odotus on vahva 54,4.

Keskuspankkiireja tänään puhujapöntössä Mersch, Weidmann ja Villeroy. Kommentit kiinnostavat keskimääräistä enemmän, kun inflaatiokehitys jakaa mielipiteitä. Aikaisemmin tällä viikolla Lautenschläger sanoi puheiden QE:n alasajosta olevan liian aikaisia. Jos pakko olisi jotain veikata, niin ostot jatkuvat jossain muodossa vielä ensi vuonnakin.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Vahvat PMI:t käänsivät rahavirtoja bondeista osakkeisiin
Seuraava
Meksikon muuriin sekoitetaan jo sementtiä