08.02.2018

  • Volatiliteetin nousu on saanut markkinat varpailleen
  • Saksassa vahvistettiin Suuren koalition jatkaminen
  • Euro hieman heikentynyt dollaria vastaan

Volatiliteetti jatkaa edelleen korkealla (VIX = 27,7), eli potilaalla on kuumetta. Pääomamarkkinat miettivät parhaillaan kilpaa mikä on kuumeen taustalla oleva diagnoosi.

Mikäli historalliset tapahtumat volapiikkien ympärillä olisivat tae tulevasta, niin osakkeille voisi povata hankalampaa kevättä suhteessa korkosijoituksiin. Näemme nykytilanteen kuitenkin hieman poikkeuksellisena.

Näin siksi, että (1) globaali talouskasvu jatkaa erittäin hyvänä ja samoin tekevät yritysten tulokset. Tämä väkisinkin tukee osakkeita. Asiaan vaikuttaa myös se, että (2) nyt nähty piikki volatiliteetissa tuli ostettua mielestämme selkeästi keinotekoisen korkealle. Tähän syynä oli ennenäkemättömän suuret määrät vivutettuja osakelongeja ja myös se, että uudehkot finanssialan innovaatiot kuten volaa lyhyeksi myyneet ETF:t joutuivat ostamaan positioitaan kiinni melkoisella kiireellä.

Toisaalta en lähtisi aliarvoimaan sitä, miten sijoittajien riskihalukkuuteen nyt nähty heilunta vaikuttaa, kun taustalla on kuitenkin edelleen kovin osakkeiden nousu ikinä.

Politiikasta huomioidaan Saksan tilanne, eli kuten odotettua hallitus tullaan muodostamaan Merkelin kristillisdemokraattien ja SPD:n kesken. Suuri koalitio siis jatkaa, vaikka vaalitulosten selvittyä se epätodennäköiseltä näyttikin. Tämä tuo vakautta koko euroalueen poliittiseen kenttään ja siten marginaalinen positiivinen signaali euroalueen osakkeita ja yhteisvaluuttaa kohtaan, joskaan euroalueen sisäinen politiikka ei suurin ajuri nyt olekaan.

Eilen Yhdysvaltojen osakkeet esiintyivät lähes koko session varsin rauhallisesti, mutta loppua kohden indeksit myytiin miinukselle, ks. taulukko alla. Syitä yhtä mahdoton arvailla kuin se on tarpeetontakin. Varovaisuutta on yksinkertaisesti ilmoilla paljon. USA:n 10-vuotisen valtionlainan huutokauppa nostatti korkoja ja maan senaatti esitteli kasvavia julkisia menoja. Noista ehkä jotain syitä voisi yrittää derivoida.

Jotkut ovat tänään(kin) kommentoineet ”budjettisovun” olevan positiivinen asia, mutta itse en sitä näkemystä mutisematta osta. Ei julkisia menoja voi pahasti velkaantunut ja koko ajan lisää velkaantuva valtio vain kasvattaa ja se sitten kuitattaisiin sovun nimissä hyväksi asiaksi.

Merkittävää makrodataa ei loppuviikon kalenterissa ole. Euroopassa osakemarkkinat avasivat muutamia kymmenyksiä miinukselle. Eurotaala on painunut alle 1,23. Korkomarkkinoilla liikkeet pieniä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Osakkeet korjasivat laskujaan, mutta...
Seuraava
Paljon näkyy laskupäivissä etenkin short-vol maailmasta johdettuja teknisiä piirteitä