25.07.2016

  • Euroalueen ostopäällikköindeksit rauhoittivat markkinoita
  • Britanniassa vastaavat luvut romahtivat 2009 tasoille
  • Fedin korkopäätös keskiviikkona


Viime viikko päättyi nippuun ostopäällikköindeksejä eri puolilta maailmaa ja viesti oli varsin rohkaiseva. Brexiti vaikutus olisi saattanut olla merkittävämpikin. Euroalueella indeksit putosivat vain marginaalisesti eikä talouskasvuodotuksiin saatu käytännössä minkäänlaista lommoa aikaiseksi. Saksan ja Ranskan maakohtaiset indeksit jopa nousivat. Britanniassa sen sijaan tilastot olivat karumpaa luettavaa. PMI tippui heinäkuussa 52,4 pisteestä 47,7 pisteeseen, eli kevään 2009 tasolle. Koronlasku lienee näillä luvuilla selviö jo seuraavan kokouksen osalta.

Markkinat jatkoivat perjantaina hyvässä vedossa ja Yhdysvalloissa osakeindeksit päätyivät jälleen kerran uusille huipputasoille. Takana on nyt neljä perättäistä nousuviikkoa. Eurostoxx 50 indeksin suhteen jännitetään lähestyvää 3000 pisteen tasoa. Q2 tuloskausi jatkuu vilkkaana ja toistaiseksi tuloskehityksen suunta on ollut hyvä.

Viikonlopun G20 kokouksesta ei ole poimittavissa merkittävää uutisoitavaa. IMF:n johtaja Lagarde tyytyi vakuuttelemaan toimintavalmiutta, mikäli talouden tila sitä vaatii. Italian edustajat rohkaistuivat kommentoimaan maansa pankkien tilannetta hieman odotettua positiivisemmin. Paljon sananheinää, vähemmän konkreettista.

Tänään makrokalenterissa vain Saksan Ifo-indeksi (klo 11), jonka suhteen odotukset ovat hieman nousseet vahvojen perjantain ostopäällikköindeksien jälkeen. Keskiviikkona Fedin korkokokous jossa keskuspankki jäänee odottelevalle kannalle ja tyytynee kommentoimaan Brexitin vaikutuksia tulevaan. Perjantaina keskuspankkien kokousten sarjaa jatkaa Japani, jolta odotetaan lisäelvytystä sekä koronlaskun että ostojen määrän lisäyksen muodossa. Makrokalenteri on kaiken kaikkiaan melko vilkas tällä viikolla.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP yllätyksetön – mitä tekee PMI:t?
Seuraava
Öljyn sentimentti jatkaa vaisuna