20.10.2017

  • Espanjan hallitus otti käyttöön artikla 155 mukaiset toimenpiteet
  • Fedin uuden johtaja valintaprosessi on käynnissä
  • Ericssonilta odotusten mukainen Q3 raportti

Eilen oli 30. vuosipäivä Mustalle maanantaille (19.10.1987), jolloin Dow Jones –indeksi romahti jopa 23 %. Vaikka Euroopassa osakemarkkinat olivat tälläkin kertaa 19.10. pienessä laskussa, ei kuitenkaan onneksi nähty ihan vastaavia lukemia (Euro Stoxx 50 -indeksi -0,5 %). Amerikassa nollilla ja Aasiassa on nähty aamun tunteina pientä nousua. Eurooppa avautunee myös pienellä plussalla. 

Espanjan hallitus päätti käynnistää Perustuslain Artikla 155 mukaiset toimenpiteet, kun Katalonian johtaja ei jättänyt virallista ilmoitusta itsenäisyyspyrkimyksistä. Käytännössä toteutuessaan se mahdollistaisi hallitukselle Katalonian autonomian peruuttamisen, mutta prosessi on vasta alkuvaiheessa ja Katalonian tilanteesta tullaan ainakin toistaiseksi tämänkin jälkeen neuvottelemaan eri asteilla Espanjan poliittisella kentällä. 

Yhdysvaltojen poliittisesta tilanteesta mainittakoon, että seuraavan Fedin johtajan valintaprosessi etenee hiljalleen ja Trump on tavannut viisi potentiaalista kandidaattia (Powell, Taylor, Yellen, Cohn ja Warsh) joista seuraava Fedin puheenjohtaja valitaan. Senaatissa hyväksyttiin ensi vuoden budjettiesitys, joka mahdollistaa Republikaanien etenemisen odotetussa verouudistuksessa. 

Taaleri Sijoitusideoista löytyvän Nokian verrokki Ericsson julkaisi aamulla Q3-raporttinsa. Tulos oli heikko mutta odotusten mukainen. Yhtiö nostaa arviotaan uudelleenjärjestelykuluista 9-10 miljardiin kruunuun, kun aikaisempi arvio oli 6-8 miljardia kruunua.  Ericssonin mukaan operaattorit ovat lisänneet kapasiteetti-investointejaan useassa maissa, jota voidaan pitää positiivisena asiana myös Nokialle. 

Taaleri Sijoitusideoiden Pandorasta saatiin eilen pitkästä aikaa hyviä uutisia, kun Carnegien kyselyn tulokset osoittivat hyvää starttia neljännelle kvartaalille uusien kampanjoiden myötä Amerikassa ja Britanniassa. Toisaalta Q3 tulee kyselyn perusteella olemaan pettymys ja kokonaisuutenakin viesti oli neutraalia, kun esim. Italian hyvän ja Amerikan heikon kehityksen odotetaan nollaavan toisensa. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Dow ensimmäistä kertaa yli 23 000 pisteen
Seuraava
Tapahtumarikas viikko edessä
Miikka Kuusi