30.01.2019

  • Parlamentti lähettää Mayn neuvottelemaan lisää
  • USA:n kuluttajien luottamus laski jyrkästi tammikuussa
  • Tänään Fedin kokous ja USA:n ja Kiinan neuvottelut jatkuvat

Eilen oli jälleen show pystyssä Westminsterin palatsissa, kun Iso-Britannian parlamentin alahuoneessa väiteltiin aiheesta mihin suuntaan Brexitiä seuraavaksi lähdetään työntämään. Pääministeri Mayn viesti oppositiolle oli, että nyt ollaan tehty erittäin selväksi mitä kaikkea me ei haluta Brexitistä, ja nyt olisi ihan älyttömän hyvä hetki alkaa pikkuhiljaa päättämään mitä me halutaan.

Lopputuloksena saatiin yksimielisyys, vaikkakin vain symbolinen sellainen, siitä että parlamentti ensinnäkin vastustaa sopimuksetonta Brexitiä. Tämä kuitenkin hädin tuskin on edes mikään uutinen, koska diilitön vaihtoehto olisi täysin katastrofaalinen isku brittien taloudelle eikä kellään poliitikolla ole hinkua päästä historiankirjoihin sellaisen aiheuttajana.

Homma jatkuu nyt siten, että May lähtee jälleen mappeinensa EU:n pakeille ja yrittää neuvotella lisää. Etenkin Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä. Se oli parlamentin toinen eilinen viesti.

Hyvä uutinen on se, että brittien opposition ääni muuttui hieman sovittelevammaksi. Sopimuksen uudelleenneuvottelu ei vaikuta kuitenkaan helpolta, koska EU on moneen kertaan sanonut nykyisen diilin olevan se mikä tulee koskaan olemaan tarjolla.

Näkemyksemme on silti että ratkaisu asiaan keksitään ja britit lähtevät EU:sta jonkinlaisen kompromissisopimuksen kanssa, ellei jopa nykyisen Mayn neuvotteleman kanssa, jonka parlamentti lopulta hyväksyisi yksinkertaisesti muiden vaihtoehtojen puutteessa.

Muualla maailmassa Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus laski tammikuussa selvästi. Tammikuussa päällä ollut hallinnon shutdown toki vaikutti mielialoihin.

Euroalueelta EKP kertoi Italiassa luotonannon yrityksille vähentyneen melko jyrkästi. Ei povaa hyvää Italian tulevaa talouskasvua ajatellen. Italia tullee olemaan taantumassa vielä tämän vuoden alkupuoliskolla, ellei jo nyt, jonka jälkeen maan populistihallinto yrittää selittää sen EU:n syyksi. Ja valitettavasti taitaa myös onnistua siinä.

Tänään agendalla Fedin kokous, jolta markkinat jälleen kerran odottavat vain sitä tekeekö Powell sanallisia muutoksia tulevaisuudennäkymiin. Aika hyvä arvaus on mielestämme se, että keskuspankki hieman maltillistaa odotuksia tulevan rahapolitiikan kireydestä. Myös USA:n ja Kiinan neuvottelut jatkuvat tänään.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kasvuhuolet lyövät läpi myös yritysten tuloksissa
Seuraava
Markkinat hamusivat osakkeita Fedin varoiteltua talousnäkymien painumisesta