12.12.2018

  • Kauppasotaspekulaatiot parempaan päin ja osakkeet maistuivat
  • Mayn asema horjuu, eli jonkinlaisen ”kovan” Brexitin todennäköisyys nousee
  • Huomenna EKP:n kokous

Euroalueen osakkeet ovat tänään virittelemässä toista selkeää nousupäivää putkeen. (Siinä muuten virke jota ei ole tänä vuonna päässyt liiaksi käyttämään.)

Riskitunnelmien petraantuminen johtuu tutusta syystä, eli kauppasuhteissa on jälleen (ainakin lyhyellä tähtäimellä) nähtävissä valoa tunnelin päässä. Kiina puhui suunnittelevansa helpotuksia autotulleihin ja lisäävänsä amerikkalaisten maataloustuotteiden ostamista. Trump haistoi vihikoiran lailla tässä paikan poliittiselle pelille ja syöksyi heti eetteriin kertomaan miten hän tarvittaessa puuttuu Huawein talousjohtajan vangitsemistapaukseen.

Näkemyksemme euroalueen osakkeista jatkaa kuitenkin varovaisena. Uusin varoittava esimerkki on Ranskan päätös läväyttää alijäämään lisää jotta kansa saadaan tyytyväiseksi, tai edes rauhoittumaan. Ymmärrän hyvin italialaisten ihmetyksen kun keppiä heille tarjoava EU:n johtava maa tekee itse sen mistä Italiaa kritisoidaan.

Okei, myönnetään että Ranskan velkaisuus ei ole yhtä kriittisillä tasoilla kuin Italialla, mutta silti Ranskan esimerkki on kuin märkä rätti Italian kasvoille eikä ainakaan euroalueen yhtenäisyyttä avita. Lohtusataset ranskalaisille kasvattavat maan alijäämän jopa 3,5 % tasolle, kun Italialta vaaditaan samalla 2 % tasoja.

LIVE-osuus! Tätä kirjoitettaessa uutistikkeri kertoi tuoreeltaan brittien Mayn joutuvan tänään omiensa (konservatiivipuolue) luottamusäänestykseen - Bloombergin tietojen mukaan vielä tänään. Punta ei juuri tunnu reagoivan, eli markkinat uskovat Mayn selviävän äänestyksestä.

Käy äänestyksessä miten tahansa, niin kyllä Brexitiä seuraavien kannattaa käydä hakemassa lisää kahvia. Surkeaa se on siksi, että kaikki viivytys on suoraan pois brittitaloudelta koska investoinnit sinne ovat ymmärrettävästi melko lailla kokonaan jäissä juuri nyt. Todennäköisyys ennenaikaisille parlamenttivaaleille nousee Mayn aseman horjuessa. Mikäli May on pääministeri myös illan äänestyksen jälkeen tarvitsee hän silti oppositiopuolue Labourin tuen diililleen, eli myös ”hard” tai ”no-deal” Brexitin todennäköisyys hieman nousee.

Huomenna EKP:n kokous. Tänäänkin makrossa rauhallista: USA:n marraskuun kuluttajahintainflaatio iltapäivällä. EU-parlamentti äänestää luonnoksesta kauppasopimukseksi USA:n ja Japanin kanssa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Brexitissä on 90 min jo pelattu ja ollaan yliajalla
Seuraava
Osakkeilla eilen välipäivä – uusi päivä alkoi heikoilla Kiinan ja Ranskan luvuilla