17.01.2019

  • May jatkaa, mutta maanantaina jo seuraava testi
  • Jenkkipankeista tukea sentimentille
  • Tänään euroalueen inflaatiosta ja USA:n asuntomarkkinoista dataa

Markkinat jatkoivat eilen varovaisen positiivisina. Goldman Sachsin ja Bank of American hyvät tulokset ja kommunikoidut näkymät pitkälti ylläpitivät tunnelmia. USA:n osakkeet peruuttelivat kuitenkin osan päivän nousuistaan kun USA:n viranomaiset ilmoittivat olevansa lähellä nostaa syytteet kiinalaista Huaweita vastaan liikesalaisuuksien varastamisesta. USA:n ja Kiinan välien kiristymistä ei kaipaa kukaan.

Euroalueella otettiin ilolla vastaan Italian valtionvarainministeri Trian ilmoitus maan pankkisektorin roskaluottojen määrän vähentämisistä. Riskit USA:n ja Kiinan jännitteiden noususta painoivat Aasian osakkeet miinukselle ja Euroopassa avattiin tänään niin ikään puolisen prosenttia alas.

Fedin tuoreimman talouskatsauksen (ns. Beige Book) mukaan talouden aktiviteetti ja inflaatiopaine jatkui jossain vaatimattoman ja kohtuullisen tahdin välillä, mutta näkymät yleisesti ottaen ovat hyvät. Palkat jatkavat nousussa, joskin erittäin hitaasti, ja työvoiman saatavuudessa on paikoin hankaluuksia. Tämän perusteella emme tee muutoksia näkemyksemme, jonka mukaan USA:n talouskasvu hidastuu jatkaen kuitenkin positiivisena.

Brexit-kuulumiset on nopeasti päivitetty: May jatkaa pääministerinä ja neuvottelut sekä muiden puoluejohtajien että EU:n johdon kanssa jatkuvat tavoitteena saada ensi maanantaiksi joku diili minkä Iso-Britannian parlamentti voisi hyväksyä. Eilisten kommenttien perusteella kaikkien osapuolten neuvotteluhalukkuus olisi hieman lisääntymässä, joka nostaa pehmeän skenaarion toteutumista, joka tarkoittaisi vahvempaa puntaa, mutta edelleen kuitenkin pattitilanne päällä, maanantaina ollaan viisaampia.

Beige Bookin lisäksi USA:sta eilen asuntomarkkinoiden luottamusta mittaava NAHB-indeksi yllätti positiivisesti. Myös USA:n tuontihinnat putosivat hieman odotuksia vähemmän.

Tänään euroalueelta lopulliset joulukuun kuluttajahinnat, joihin ei odoteta muutoksia edellisestä (+1,0 % y/y) lukemasta. USA:sa tänään lisää asuntomarkkinadataa joulukuun asuntoaloitusten ja rakennuslupien muodossa.

Alueellisista keskuspankeista New Yorkin tuotantoluvut alkuviikosta siis melko heikot ja tänään vuorossa Philadelphian raportoimat talousnäkymät. Jotain tukea näistä kaivattaisiin jotta olisi syytä odottaa ostopäällikköindeksien kääntyvän nousuun, tai edes laskun tasaantuvan. Se olisi yksi avaintekijä koko yleisen sentimentin kääntymiseen.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Uusi Brexit-kansanäänestys vaikuttaa todennäköisemmältä
Seuraava
USA:n yritysten tulokset vielä ihan hyvät suhteessa odotuksiin