18.01.2017

  • Trump otti takaisin Border Tax puheitaan
  • May vahvisti näkemyksiä kovan linjan Brexitistä
  • Dollari alas, punta ylös

Trump äityi huolehtimaan dollarin vahvuutta ja saikin valuutan hieman heikkenemään. Hieman koomista, vai pitäisikö sanoa täysin normaalia, Trumpin kommenteissa oli se, että hän oli huolissaan erityisesti ajamansa Border Taxin dollaria vahvistavasta vaikutuksesta. Eli toisaalta Border Tax pitäisi saada, mutta se ei olekaan kivaa jos dollari siitä vahvistuu.

Kannattaa viimeistään nyt opetella pitkäjänteisyyttä Trumpin kommenttien tulkinnassa. Kuten olemme aikaisemminkin todenneet: puhetta riittää eikä niitä kannata aina niin kirjaimellisesti ottaa - teot ratkaisevat.

Vielä tärkeämpää on ymmärtää se, että Trumpilla on suuria erimielisyyksiä republikaanien valtalinjan (ja välillä myös itsensä) kanssa ja se tulee heikentämään tulevan presidentin kykyä saada muutoksia läpi, ainakaan ripeällä aikataululla. Toisaalta, implementointia kannattaa alkaa murehtimaan vasta sitten, kun poliittiset linjaukset ovat hieman vakaamman tuntuisia.

Markkinareaktioista mielenkiintoisin oli kuitenkin dollarin heikentyminen ja jenkkien 10-v koron lasku.

Pääministeri May kommentoi eilen Brexitiä, mutta konkretian sijaan Yhdistyneen kuningaskunnan johtaja tuntui lähinnä yrittävän luoda tsemppiä omiinsa. Että voittajina tästä tullaan selviämään. Mayn linjaukset siitä, että EU:n kanssa käydään kauppaa jatkossakin sisämarkkinaehdoin, mutta samalla kauppasopimuksia muiden kanssa solmitaan itsenäisesti, tuskin on jotain mihin EU suostuu. EU ei myöskään näkisi penceäkään brittien rahaa.

Näillä eväillä ei vielä tulla saamaan Brexitiin nimiä alle. Neuvotteluista tulevat pitkät. Punta vahvistui Mayn optimismista selvästi, mutta heilunta tulee jatkumaan.

Markkinareaktioista mielenkiintoisin oli kuitenkin dollarin heikentyminen ja jenkkien 10-v koron lasku. Pankki- ja finanssisektori laski osakemarkkinoilla. Edes Morgan Stanleyn vahva tulos vielä aiemmin saatujen vahvojen pankkiraporttien päälle ei riittänyt tukemaan kursseja.

Pehmeä tunnelma jatkui Aasiassa, mutta pientä piristymistä on yön aikana nähty ja Euroopassa osakefutuuri indikoi jopa marginaalista plussa-avausta. Kiinasta saatiin asuntomarkkinadataa ja se indikoi kuumana käyvän markkinan hieman rauhoittuneen joulukuussa.

Tänään talousdataa USA:sta: kuluttajahintainflaatio, teollisuustuotanto ja kapasiteetin käyttöaste, sekä NAHB-asuntorakentajien luottamusindeksi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Katseet kääntymässä takaisin Brexitiin
Seuraava
Q4 tuloskaudelle hyvä startti