22.09.2017

  • Euroalueen suuntaan vaikuttavia tapahtumia kalenterissa
  • Dollarin vahvistuminen jäämässä yksittäiseksi piikiksi
  • USA:n veroleikkaussuunnitelmat puntarissa 

Fedin taseen supistamisen aloittamista sulatellaan edelleen ja tänään markkinat tarjoavat jo seuraavan merkittävän tapahtuman.

Iso-Britannian PM May aloittaa puheensa Brexitistä ennakkotietojen mukaan klo 16:15. Brittilehdistössä on spekuloitu Mayn olevan valmis maksamaan EU:lle 20 mrd euroa, mutta muut Mayn viestimät maan hallituksen näkemykset neuvottelujen etenemisestä saattavat olla itse summaa (mikäli sellaista edes mainitaan) mielenkiintoisempia.

Entinen pääministeri Tony Blair arvioi viikon alkupuolella koko Brexitillä olevan noin 30 % mahdollisuuden peruuntua kokonaan.

Merkel valitaan sunnuntaina mitä suurimmalla todennäköisyydellä jatkokaudelle Saksan liittokansleriksi. Myöskään hallituspohjaan ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia, vaikka tilanne sen suhteen onkin merkittävästi tiukempi. Monien koalitiovaihtoehtojen ollessa vielä mahdollisia ei markkinaimplikaatioita ole tässä vaiheessa mielestämme perusteltua yrittää ennustaa.

Macron on herättänyt Ranskassa tunteita suunnitelmillaan tehdä (paljon kaivattuja) lisäjoustoja maan työmarkkinaan. Macronin mukaan sekä palkkaamisen että irtisanomisten esteitä tulee purkaa. Tämä ei ymmärrettävästi resonoinut kovinkaan hyvin ranskalaiseen työväestöön, jonka asema on historiallisesti ollut erittäin vahva. Huhujen mukaan Macron jatkaa aiheesta, sekä mahdollisesti myös euroalueen integraatiosta, ensi viikon alussa.

Markkinoilla on Fedin taseen supistamisen aloittaminen ja Yellenin vihjeet koronnostoista otettu rauhallisesti vastaan. Dollarin äkillinen vahvistuminen on hiljalleen kurottu jo lähes takaisin. Osakkeet ja korot ovat käyttäytyneet maltillisesti.

Yhdysvaltojen verouudistusyritykset saavat lisääntyvissä määrin palstatilaa. Lehtitietojen mukaan yritysveroastetta yritetään edelleen painaa jopa 20 %:iin. Paljon riippuu siitä, onnistuuko viime hetken jo lähes ”Hail Mary” –tyyppinen yritys korvata Obamacare jonkinlaisella uudella mallilla. Tämä toisi budjettiin tilaa veroleikkauksille, mutta sen läpimenosta olemme edelleen skeptisiä. Äänestys terveydenhuoltouudistuksesta on odotettavissa ensi viikolla. 

Tänään tärkeää talousdataa ostopäällikköindeksien muodossa. Euroalueen teollisuuden ja palvelualojen luvut klo 11:00 ja Yhdysvalloista sama setti klo 16:45.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fed päätti taseen pienentämisestä
Seuraava
Saksa kääntyi oikealle kohti Jamaikaa