19.10.2018

Italian valtionlainat yhtä kiihtyvässä alennusmyynnissä
Tartuntavaarasta muihin euromaihin lieviä ennusmerkkejä
Luottoluokittajien kantoja asiaan todennäköisesti jo ensi viikolla

Italian korot ovat jatkaneet nousuaan (2v 1,5 % ja 10v 2,7 %) ja 10v-korkoero Saksaan on jo 330 pisteen hujakoilla. Euro on heikentynyt lisää. Nämä johtuvat siitä, että markkinat ovat ennakoineet sekä Italian budjetin sisällön että EU:n vastauksen siihen täysin oikein.

Eilen EU-komissio vahvisti markkinoiden näkemyksen eilen kertomalla Italian sille pari viikkoa sitten toimittaman budjetin olevan käytännön farssi. Budjetti rikkoo suunnilleen kaikkia EU:ssa yhteisesti sovittuja budjettikuriin liittyviä sääntöjä. Lisäksi komissio vaatii lisäselvityksiä Italian sanoisinko ”luovasta” tavasta arvioida tulevaa talouskasvuaan, ja siitä miksi finanssipolitiikkaa höllennetään (lue: valtion rahan jakamista lisätään), vaikka oltiin sovittu että sitä kiristetään.

Ystäväni kävi Italiassa ja aina yhtä luotettava ns. taksikuski-gallup vahvisti, että iso osa paikallisista ei halua EU-kloppien sanelevan heille yhtään mitään. Haluaisivat rauhassa ajaa maansa pahaan lamaan. No, onhan Italialla turismi ja pizza valttikortteina. Jalkapallossa tulee kiire, koska Huuhkajat ovat hirmuiskussa.

Miten tästä eteenpäin? Komissio haluaa jotain vastausta jo maanantaihin mennessä, mutta oikeasti neuvottelut tulevat jatkumaan vielä pitkään. Italian poliittinen johto ei näkemyksemme mukaan voi perääntyä, koska oma poliittinen pääoma menisi käytännössä siinä.

Komission arsenaalissa on oikeastaan vain sakot, mutta EKP:lta löytyy tarvittaessa myös bondiostojen lopettaminen. Tämä olisi historiallista ja jälki rumaa. Roskalainojen lisäksi käsiin sulavat valtionlainat syövät maan pankkien vakavaraisuutta kovaa vauhtia. Vielä ei kuitenkaan olla systeemikriisin äärellä, eli poliittisella johdolla on varaa vielä pitkittää peliä ja se tullaan näkemään.

Uskomme, että tilanne menee tästäkin vielä kireämmäksi ennen kuin ratkaisu jotenkin väännetään kasaan. Korkoerojen leviäminen on vaivihkaa alkanut tarttua myös muihin EU:n reunamaihin, joka nostaa riskejä koko euroalueen kannalta. Siinä yksi perustelu lisää, miksi allokaatiossamme yhdysvaltalaiset osakkeet ovat ylipainossa suhteessa euroalueeseen. Mitään positioita sen puolesta, että Italiasta johtuvat euroalueen riskit äkillisesti häviäisivät, ei mielestämme kannata ottaa. 

Tärkeä informaatiolisä asiaan tulee olemaan luottoluokittajien revisiot Italian luottokelpoisuuteen. Näitä saataneen ensi viikon aikana.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Korot hieman nousivat kun markkinat eivät saaneet Fediltä siimaa
Seuraava
EU:lta todennäköisesti bumerangi ensimmäistä kertaa ikinä