25.05.2018

  • Osakkeet pitävät pintansa monista kysymysmerkeistä huolimatta
  • EKP oli kokouksessaan odotetun varovainen
  • Saksan IFO ja USA:n kestokulutushyödykkeet ovat laihan päivän makrot

Osakkeet peruuttivat pari kymmenystä ja selitykseksi on tarjottu yleisesti sitä, että Trump kertoi peruvansa tapaamisensa Kim Jong-unin kanssa. Paljon melua tyhjästä. Tapaamista ehditään siirtää vielä monen monta kertaa ja lopulta se tapahtuu. Trumpin neuvottelutaktiikoiden luulisi olevan jo kaikkien tiedossa. Pohjois-Korea toisti neuvotteluhalukkuutensa ja tämä on nostanut markkinoita Aasiassa ja se johtanee nousuavaukseen myös euroalueella tänään.

Mielenkiintoisempi havainto kuin eiliset pienet liikkeet on mielestäni se, että poliittiset ja makro-otsikot ovat oikeastaan kautta linjan negatiivisia, mutta silti markkina pitää pintansa aika hyvin. Volatiliteettimarkkinoilla Euro STOXX 50:n vola on toki muutaman pisteen noussut, mutta isossa kuvassa erittäinkin rauhallisesti mennään riskin suhteen. Italiassakin valtionlainojen hinnat ovat hieman nousseet.

Tämä kaikki siitä huolimatta, että tariffikeskustelu poukkoilee jatkuvasti, USA:n ja Kiinan kauppasuhteet hiertävät edelleen, USA:n ja Pohjois-Korean tilanne on auki, euroalueen makrodatan suunta on jyrkästi alas, euroalueen pankkeja heiluttaa mm. Deutsche Bankin kriisi, Italian uuden hallituksen aikeista odotellaan lisätietoja huolestunein mielin, ja Turkin ja muutamien muiden kehittyvien talouksien valuutat tulevat alas benjihyppääjän tavoin eikä kukaan ole varma onko varmistusköysi kiinni.

No on sitä turvasatamakysyntääkin vähän nähtävissä. Jenkeissä valtionlainakorkojen nousu on taittunut ja pientä peruutteluakin on ollut havaittavissa.

Uutisia saatiin eilen vain vähän. EKP:n edellisen kokouksen pöytäkirjat olivat yllätyksetöntä luettavaa. Kyyhkymäinen, ”lower for longer”, sävy välittyi, joka ei euroalueen heikon talousdatan jälkeen ollut minkäänlainen yllätys. 

Perjantaikevennyksenä muistisääntö niille, joilla haukat ja kyyhkyt menevät joskus sekaisin: haukkamaisella rahapolitiikalla on korkoja nostattava vaikutus, koska haukat lentävät kyyhkyjä korkeammalla.

Makrossa tänään tärkeimmät ovat Saksasta IFO-luottamusindeksi ja USA:sta kestokulutushyödykkeiden uudet tilaukset – molemmat toukokuun lukuja.

Tiedoksi: Aamukatsauksemme jakelu siirtyy alkaen tiistaina digi-Taalerin digi-systeemeihin, jolla pyrimme tehostamaan ja parantamaan palveluamme. Kysymyksenne, joista jälleen kiitos ja toivottavasti saamme niitä jatkossakin, voi edelleen osoittaa suoraan allekirjoittaneelle. Myös reply alkuperäiseen viestiin löytää toki perille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Heikko talousdata euroalueelta näkyy pian talouskasvuennusteissa?
Seuraava
Italia nosti poliittiset riskit takaisin koko euroalueen agendalle