18.08.2017

  • USA:ssa vuoden toiseksi huonoin pörssipäivä eilen
  • Trumpin talouspuolen ykkösneuvonantajan Cohnin huhutaan olevan eroamassa
  • EKP ja Fed molemmat alhaisen inflaation ongelman edessä

Riskisentimentti happani eilen silmissä ja teki sitä etenkin Yhdysvaltojen osakemarkkinassa. Euroopan noin puolen prosentin miinuspäivään tuli vielä noin prosentti lisää USA:n kaupankäyntisessiosta. Korot painuivat ja riskilisien tilannetta kuvaa hyvin se, että USA:n 10-vuotisesta valtionlainasta saa lähes saman tuoton kuin eurooppalaisista riskisistä yrityslainoista.

Tyypillistä on, että joku syy pitää markkinan laskulle heti keksiä. (Vastaaville nousuille ei ole viime vuosina ollut likimainkaan yhtä kova kiire keksiä syitä.) Näemme monia syitä, mutta tärkein yhteinen nimittäjä markkinoiden epäluottamus Yhdysvaltojen hallinnon kykyyn saada talouden kannalta merkittäviä uudistuksia aikaiseksi.

Viimeisin relevantti huhu on Trumpin tärkeän talouspoliittisen neuvonantajan Gary Cohnin oletetut eroaikeet. Cohn on ollut tärkeä primus motor koko hallinnon liiketoimintaystävällisten aloitteiden (tärkeimpinä veroleikkaukset ja pankkiregulaation helpottaminen) takana. Samaan aikaan jenkkiyhtiöiden yhtenä rintamana Trumpin neuvottelupöydistä ja yhteistyökomiteoista pihalle marssivat CEO:t ovat riitaantuneet presidentin kanssa. Enää ei ole kyse siitä onko Trumpin hallinnon uudistuskyky jo halvaantunut, vaan siitä miten pahasti se sitä on.

Samalla tulee huomata, että korkeilta (all-time-high) tasoilta on voittojen kotiuttaminen aika helppo itselle perustella, jos syystä tai toisesta alkaa markkinat liikaa jännittämään.

Barcelonan ja Cambrilsin traagisilla tapahtumilla on ollut mielestämme vain marginaalista tekemistä viimeisen vuorokauden markkinakehityksen kanssa.

EKP:n pöytäkirjoista luettiin eilen tutun kuuloista saagaa (vrt. Fed), kun inflaation alhaisuus oli ollut puheenaiheena. Jäsenet ovat edelleen sitoutuneita osto-ohjelmaan, mutta aikatauluihin Draghi tuskin ottaa kantaa vielä Jackson Holessakaan. Euro teki uuden yrityksen 1,17 alle, mutta ainakaan vielä ei breikki jaksanut.

Talousdatassa Yhdysvaltojen teollisuustuotanto kasvoi heinäkuussa odotuksia vähemmän, mutta kasvoi kuitenkin. Uusien tilausten alakomponentti oli vahva ja se käänsi numerot nettona mielestämme jopa plussalle. Heikko taala tukee lisäksi viennin näkymiä ja jenkkikuluttajakin vaikuttaa olevan voimissaan. Loppuvuosi näyttää jenkkitalouden osalta kaikkiaan edelleen hyvältä.

Erittäin varovainen tunnelma jatkuu ja Euroopassa osakkeet avaavat noin prosentin miinukselle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Korot alas Fedin kokouspöytäkirjoista
Seuraava
Keskuspankit (viimeinkin) eetteriin poliittisten kuvioiden tilalle