05.10.2016

  • Ei uutta EKP:lta – toisin kuin markkinat luulivat
  • Punta jatkanut heikentymistään
  • Tänään USA:n palvelualojen ISM

Markkinatehokkuus määritellään siten, että kaikki hinnat heijastelevat joka hetki kaikkea saatavilla olevaa informaatiota. Joskus tämä heijastelu menee jopa ylitulkinnan puolelle ja eilen tällaista oli mielestämme aistittavissa, kun Bloomberg uutisoi EKP:n osto-ohjelman mahdollisesta asteittaisesta alasajosta.

Palautetaan mieleen vähän faktoja: EKP:n ohjeistus osto-ohjelman kestosta on jo pitkään ollut 2017 maaliskuun loppuun asti tai tarvittaessa pidempään. Lisäksi, ainoa järkevä tapa se lopettaa järkyttämättä markkinoiden tasapainoa tarpeettomasti on ajaa se alas hallitusti asteittain. Eilinen uutisointi siitä, että EKP jatkaisi ostoja aiempaa pienemmissä määrin maaliskuun jälkeen osuu siis jetsulleen siihen mitä ”pitääkin” tapahtua. Siitä huolimatta, etenkin valuutta- ja korkomarkkinoilla liikkeet olivat varsin voimakkaita.

Lisäksi kannattaa huomata, että Bloomberg lainaa ylimalkaisesti ”joitain keskuspankin virkailijoita”, ei päättävää elintä EKP:n neuvostoa (Governing Council), eikä poissuljettu myöskään sitä vaihtoehtoa että ostot jatkuisivat täysimääräisenä (80 miljardia euroa kuukausittain) maaliskuun jälkeen.

Näkemyksemme on, että nyt meneillään oleva ”ylisuuri” määrällinen elvytys lähestyy kuitenkin vääjäämättä loppuaan. Jollain aikataululla. Markkinoilla on jo nyt olemassa kaikki se likviditeetti mitä elvytyksellä voidaan ikinä realistisesti kuvitella saavutettavan. Katseiden on pakko jossain vaiheessa kääntyä muihin keinoihin ja tästä käytännön esimerkkinä toimii hyvin Japanin keskuspankin edellisen kokouksen lopputulemat.

Markkinaliikkeistä eilen on mainitsemisen arvoista pitkien korkojen nousu vahvojen jenkkitalouslukujen rohkaisemana. Kovin sensaatiohakuinen veikkaus ei olisikaan se, että pitkissä koroissa ei syvempiä pohjia enää nähtäisi.

Presidentinvaaleissa oli eilen agendalla vain varapresidenttiehdokkaiden ainoa väittely. Tapahtuman painoarvo on toki rajattu, mutta kommenttien mukaan republikaanien Pence esiintyi huomattavan rauhallisesti ja vakuuttavastikin verrattuna Trumpiin. Ei se nyt ainakaan entisestään heikentänyt republikaanien tilannetta. Sunnuntaina presidenttiehdokkaiden seuraava väittely.

Tänään kalenterin ykkösrivi on Yhdysvaltojen palvelualojen ISM. Teollisuuden osalta syyskuun osoitti hyvää toipumista elokuun shokkipudotuksen jälkeen. Palvelualojen suhteen on odotettavissa samaa. Markkinat avaavat noin prosentin miinukselle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n teollisuuden luottamuksen nitkahdus jäi kertaluonteiseksi
Seuraava
Deutsche selviämässä ilman ulkopuolista tukea?