03.10.2018

  • Italian budjettipeli on alkanut – ratkaisua ei kannata vielä odottaa
  • USA:n osakkeet yliperformoivat eurooppalaiset jälleen
  • Loput PMI luvut tänään euroalueelta ja USA:sta

Euroopassa riskin myynti jatkui eilen ja pääasiallinen syy on edelleen Italian markkinoille tuoma epävarmuus. Italian pankit johtivat jälleen osakekurssisukellusta. Makrossa euroalueen tuottajahinnat nousivat elokuussa hieman odotuksia enemmän. Euroalueen inflaatio-odotukset tästä hieman ylös.

Tänään aamulla positiivinen huomio on se, että italialainen lehti Corriere della Sera kirjoittaa maan hallinnon olevan ehkä valmis budjettimyönnytyksiin alkaen 2020. Hyvä esimerkki siitä mitä lähiviikkoina tullaan näkemään, eli huhuja suuntaan jos toiseenkin. Kuun puolivälissä Italian on määrä toimittaa budjetti komissioon ja kuun loppuun mennessä komissio, ja aikanaan EKP, kertovat mitä siitä ollaan mieltä.

Mikäli EKP päättäisi budjetin perusteella olla ostamatta Italian bondeja olisi se paitsi historiallista niin sen jälkeen myös Italian bondikorkoihin ylettyisi vain tikapuilla. Tässä nyt kuitenkin vielä neuvotellaan ja väännetään ja sitä kannattaa mielestämme katsoa mieluummin sivusta, kuin olla markkinoilla juoksemassa kaikenlaisten huhujen perässä. Ratkaisun löytymiseen saattaa mennä pitkäänkin – poliittinen peli ottaa aikansa.

Yhdysvalloissa eilen teknologiaosakkeet peruuttivat, mutta laaja markkina jäi muuttumattomille tasoille. Amazonin (-1,7 %) osakkeenomistajat eivät tykänneet yhtiön ilmoituksesta nostaa minimipalkkoja, vaikkakin mielestämme kyse ehkä enemmän symbolisesta eleestä. Muiltakin USA:n suuryrityksiltä on kuluvan vuoden aikana kuultu vastaavista liikkeistä. Aasiassa silmään pisti japanilaisten autovalmistajien kurssilaskut. Kiinassa paikallinen markkina (ns. A-osakkeet) on koko viikon kiinni.

Tänään saadaan tuore Turkin inflaatio, jonka suhteen ennusteet ovat jälleen todella leveässä haarukassa. Euroalueelta ja Yhdysvalloista PMI-lukuja teollisuuden ja palvelualojen osalta. Jenkeistä myös työllisyyden muutosta mittaava ADP-indeksi.

Päivän anekdootti tulee Brysselistä: Euroopan parlamentti oli eilen ilmeisesti lyönyt nuijaa pöytää määrätäkseen kaikille suoratoistopalveluille, kuten esim. Netflix ja HBO, noin kolmanneksen kiintiön kaikesta sisällöstä eurooppalaiselle tuotannolle. Mikäli tämä yhtään kuvastaa eurostoliiton uskoa markkinatalouteen ja vapaaseen kilpailuun, niin ehkä edelleen mieluummin ostaisin S&P 500 kuin EuroSTOXX 50.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA paikkaili taas euroalueen sähellystä
Seuraava
Pohjoismaisten pankkien osakekurssit pelästyivät Bloombergin rahanpesuartikkelia