20.12.2018

  • Fed odotuksiamme haukkamaisempi
  • Powellin viesti oli hieman haparoiva
  • Riskitunnelmat sulivat nopeasti

Fed odotetusti nosti eilen ohjauskorkoaan väliltä 2,00 – 2,25 % välille 2,25 – 2,50 %. Samalla keskuspankki laski ensi vuoden talouskasvuennustettaan 2,3 %.iin (aiemmin 2,5 %). Tässä vaiheessa USA:n osakkeet olivat vielä nousussa.

Ensi vuodelle oli ohjattu kolme lisänostoa, vaikkakin markkina uskoi hädin tuskin enää yhteen. Nyt Powell puhui ensi vuodelle kahdesta nostosta, mutta samalla korosti globaaleja riskejä ja uhkakuvia, sekä totesi että elvyttävälle korkopolitiikalle USA:n vahvan talouden ansiosta ei enää ole tarvetta.

Tästä alkoivat ongelmat ja osakkeet löysivät itsensä tuntia myöhemmin yli 3 % alempaa.

Syitä ovat mielestämme lähinnä kaksi. Ensinnäkin se, että kaikki seikat huomioiden Fedin melkoisen haukkamainen (lue: korkeampia korkoja puolustava ja inflaatiota hillitsevä, vähemmän talouskasvusta huolissaan oleva) stanssi ei tähän kasvuhuolien värittämään sentimenttiin oikein riskisijoittajille osunut. Toiseksi se, että Powellin puheenvuoro jäi hieman sekavaksi ja olemme sitä mieltä, että joitain eilisiä puheita joudutaan väkisinkin pyörtämään vuoden vaihteen jälkeen. Me uskomme ohjauksen ensi vuoden kahdesta nostosta joustavan.

Riskin myynti oli siis USA:ssa lopulta eilisen teema – osakkeet ja korot tulivat alas liikuttavan yksimielisesti. Osakkeiden sisällä myös turvallisemmiksi mielletyt sektorit laskivat. Eurooppa ottaa oman osansa kaikesta tästä tänään, olihan Fedin kokous eilen vasta Euroopan sulkeutumisen jälkeen.

Voi tämän kaiken tietysti toisinkin nähdä. Fed ei ole vielä kertaakaan nostanut korkoa 2019 aikana, eikä se ole siihen mitenkään lukittunut.

Toistetaan vielä siis kantamme, eli uskomme Fedin laskevan ensi vuodelle nyt leimattuja paria nostoa pikku hiljaa ja pysäyttävän siten nostot. Tämä rauhoittaa pääomamarkkinoita ja palauttaa yleistä luottamusta, joka avittaa investointeja ja siten tulevaa kasvua. Tästä syystä hidastuva globaali kasvu ”riittää” tämän sopan lopputulemaksi eikä pahaa taantumaa nähdä ja siitä syystä pahimmat liikkeet pääomamarkkinoilla alkavat ehkä pikkuhiljaa olla takanapäin.

Tähän luottamusta (toivottavasti) herättävään ajatukseen on hyvä päättää osaltamme tämä varsin vaiherikas vuosi. Rauhallista ja hyvää joulua kaikille!

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fedin kokous illalla ja tällä kertaa viestillä iso merkitys
Seuraava
Heikot talousluvut värittävät vuoden alkua