01.03.2018

  • Ostopäällikköindeksit tänään kiikarissa
  • Fed liikauttamassa fokustaan?
  • Brexit venyy, mutta odotetusti

Osakkeet laskivat eilen ja kaikki ne jotka ovat povanneet tälle vuodelle reilumman volan sahaavaa sivuttaismarkkinaa paistattelevat tyytyväisinä. Ai niin, siihen joukkoonhan lukeutuvat käytännössä kaikki.

Allokaationäkemykset tuntuvat kaikki olevan tällä hetkellä varovaisen optimistisia, mutta samalla korostetaan sitä, että ollaan valmiina reagoimaan. Mutta, joskus totuus ja oikeat vastaukset ovat tarua ja sankaritarinoita tylsempiä, ja silloin sijoittamisessa pääomia turvaavien näkökulmien suhteellinen paino verrattuna tuottohakuisuuteen hieman kasvaa.

Allokaationäkemykset tuntuvat kaikki olevan tällä hetkellä varovaisen optimistisia, mutta samalla korostetaan sitä, että ollaan valmiina reagoimaan.

Tälle stanssille tukea saa esimerkiksi jos kuunteli Fedin Powellin puheenvuoroa tarkasti. Saattoipa jäädä sellainenkin tulkinta, että Fedin fokus on liukumassa kohti talouden ylikuumenemisen torjumista. Siitä jos aletaan saada suorempaa retoriikkaa, niin riskin kantaminen muuttuu jälleen hieman huonomman odotusarvon peliksi. Tätä ennen toki inflaation pitää vielä nousta, mutta suunta silläkin on tammikuun datapisteistä melko jyrkästi ylös.

Eilen makrodatassa Chicago PMI jäi odotuksista selvästi ja myös Citin laskema laaja talouden mittareita summaava indeksi jäi vaisuksi. Kiinasta teollisuuden Caixin-ostopäällikköindeksi meni konsensuksesta yli. Loput Caixinin PMI:t perjantaina, en tiedä miten niitä kaikkia ei saada samaksi päiväksi laskettua.

Tänään ykkösfokus on tärkeissä USA:n ja euroalueen ostopäällikköindekseissä, joiden odotetaan hieman rauhoittuneen tammikuun kovista tasoista. Talousdata on viime viikkoina ollut isossa kuvassa hieman pehmeää ja siksi ehkä (korkeista absoluuttisista tasoista huolimatta) tämän päivän luvuilla hieman normaalia suurempi psykologinenkin merkitys.

Markkinamediassa Brexit valtaa palstatilaa.

Markkinamediassa Brexit valtaa palstatilaa. May on löytämässä itseään puun ja kuoren välistä, koska EU:n viimeisin ehdotus on jotain mitä May ei mitenkään pysty hyväksymään. Myönsi tämän itsekin. Kalkkiviivoille menee, koska jo tässä kuussa pitäisi saada aikaiseksi siirtymäkauden sopimus osapuolten välille. May on omalla vastineellaan telkkarissa huomenna ja koko markkina katsoo varmasti. Punta ei ole isoja liikkeitä tämän käänteen takia kehitellyt, eli epävarmuus koko Brexitin osalta on paljolti hinnoissa. Kukaan ei odotakaan asian ratkeavan ilman merkittävääkin kipuilua.

Markkinakirjoittelussa tänään analyysin suosituin johtopäätös näin kuun alkajaisiksi tuntuu olevan se, että S&P 500:lle kirjattiin helmikuussa laskukuukausi 15 perättäisen nousukuukauden jälkeen. Tulkintaohjeemme siihen: ei kannata mitään kalenterijuttuja liikoja miettiä. Kalenteri pohjautuu taivaankappaleiden keskinäisiin kiertonopeuksiin, eli jos niistä johtaa markkina-analyysiä, niin ei olla kaukana horoskooppeihin uskomisesta.  
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fedin nokkamies haukotteli korkoja ja dollaria ylös
Seuraava
Euroopassa vaaliviikonloppu