31.08.2017

  • Vahvaa talousdataa joka mantereelta
  • USA:n veroale palaamassa piirustuspöydälle
  • Euro hieman rauhoittumassa

Trump puhui eilen pitkästä aikaa suunnitelmistaan yritysveron laskun suhteen, mutta valitettavasti yksityiskohtia toteutustavasta tai veroalen rahoittamisesta ei juurikaan kuultu. Presidentti keskittyi lähinnä perustelemaan miksi verouudistus olisi paikallaan. Jos jotain hyvää tästä sopii odottaa, niin ainakin Trumpin velkakaton noston vastustaminen voisi mieluusti jäädä jo taka-alalle. Ehkä presidentti jo ymmärtää, ettei hän omiltaan rahoitusta mihinkään Meksikon muuriin ole saamassa. Rakentavaa sävyä Trumpilta joka tapauksessa.

Poliittiset jännitteet siis ainakin hetkellisesti laskussa ja samanaikaisesti talousdatasta saatiin eilen useita positiivisia lukuja. Euroalueelta saatiin pirteähköjä inflaatiolukuja sekä Saksasta että Espanjasta. Yhdysvalloissa ADP:n laskema työllisyyden muutos elokuussa ylitti odotukset ja Q2:n BKT-kasvua korjattiin ylöspäin tasolle 3,0 % (tasolta 2,6 %) edelliseen kvartaaliin verrattuna. Tänään on jo kuultu Kiinan teollisuuden elokuun PMI:n ylittäneen odotukset.

Muuta agendalla tänään: Saksan työttömyysaste elokuulta ja vähittäismyynti heinäkuulta, sekä euroalueen työttömyysaste heinäkuulta. Yhdysvalloista myös paljon dataa - tärkeimpänä kotitalouksien tulot ja kulutus heinäkuulta. Lukuihin odotetaan piristymistä kesäkuuhun verrattuna.

Brexitin ympäriltä tuorein kommentti tulee EU:n taholta, jonka neuvotteleva virkamies sanoi eilen Iso-Britannian vaatimusten olevan vielä suurelta osin hämärän peitossa. Kommentti vahvistaa näkemystämme neuvottelujen venymisestä erittäinkin pitkiksi. Punta on heikentynyt nyt jo kohta neljä kuukautta putkeen, mutta puntamääräisten sijoitusten tekeminen tuntuu nykytiedoilla vielä kovin spekulatiiviselta.

Markkinoille eilen levinnyt helpottuneen positiivinen tunnelma vaikuttaisi jatkuvan tänään. Euroopassa osakkeet avaavat vajaan puoli prosenttia plussalle.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pientä heiluntaa, mutta ei maa jalkojen alta ole pettämässä
Seuraava
Politiikka väritti elokuuta ja sai aikaan pientä heiluntaa