31.10.2017

  • Q3 tuloskausi on alkanut vaiherikkaasti
  • Teknologia vetää, tavaratalot vaikeuksissa
  • Makrodata on kääntynyt positiiviseksi

Olin kolme viikkoa lomalla ja kerrankin osui vapaat markkinoiden kannalta edes suunnilleen sopivaan kohtaan. Poikkeuksellisen rauhallinen jakso kannusti kunnon lomailuun markkinoiden seuraamisen kustannuksella, ja siitäkös perhekin oli tyytyväinen.

Jostain sitä liikettä markkinoihin kuitenkin lopulta tulee ja tällä kertaa sen sai aikaan EKP:n kyyhkymäinen viesti. Perhettäni, joiden jäsenten ikäjakauma on 35 v ja 3 vko, ei EKP:n elvyttävän stanssin jatkuminen ymmärrettävästi juurikaan hetkauttanut, mutta pääomamarkkinoita sitäkin enemmän. Osakkeet saivat tuulta purjeisiinsa, korot kääntyivät laskuun ja euron vahvistuminen dollaria vastaan kääntyi.

EKP:n ohella volatiliteettia on lisännyt Q3-tuloskausi. Jo Q2 tulokset aiheuttivat hieman normaalia enemmän heiluntaa, mutta ensimmäiset merkit viittaavat heilunnan jopa kasvavan. Varsinkin tuloksensa kanssa negatiivisesti yllättäviä yhtiöitä tunnutaan lyövän jopa kovemmalla kädellä kuin kvartaali sitten. Lieneekö sitten merkki osakemarkkinoiden etukenosta tuloskasvuun nähden.

Toinen tuloskauden merkittävä teema on ollut teknologiayhtiöiden vahva veto ja ”vanhan liiton” tavaratalojen ja kivijalan heikko menestys.

Taaleri Sijoitusideoiden yhtiöistä jo raportoineiden joukosta löytyy toistaiseksi pääosin positiivisia yllättäjiä Q3:n osalta. Nokian kurssiromahdukselta emme valitettavasti säästyneet, mutta Uponorin, Huhtamäen, Dufryn ja Sixtin (ennakkotiedot) tulokset pitävät kokonaisuuden plussalla. Reippaat kurssiliikkeet puolustavat aktiivisen salkunhoidon paikkaa maailmassa, jossa ”passiivinen” (miten se sitten määritelläänkään) sijoittaminen saa ainakin paljon palstatilaa. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, ja keskustelemme kiinnostuneiden kanssa mieluusti syvällisemminkin asiasta.

Kävimme eilen kuuntelemassa Stockmannin johdon ajatuksia. Tavaratalobisneksen tappio on kutistumassa, mutta muutakin tuloa kuin vuokratuloja kaivataan kipeästi. Vastus on tähän asti ollut Lindex, mutta ketjun tuoreet vaikeudet tuovat hieman tummia pilviä Stockan ylle. Sijoittajan kannalta peli on tällä hetkellä arvioida (1) todennäköisyyttä myynnin kääntymiselle kasvuun ja (2) kiinteistömassan arvoa.

Globaaleista markkinatapahtumista mainitaan Japanin keskuspankin varsin yllätyksetön kokous. Inflaatioennustetta otettiin marginaalisesti alas. Yhdysvalloissa verouudistuksen ympäriltä viimeisin huhu on veroasteen lasku budjettikurin nimissä asteittain seuraavan viiden vuoden aikana.

Espanjassa Katalonian tilanne on pikkuhiljaa rauhoittumassa (kuten lähes kaikki suhteettoman suuria otsikoita aiheuttavat ”kriisit” tekevät) ja Espanjan osakemarkkina vaikuttaa olevan pienessä helpotuksenomaisessa nousussa.

Makrodata näyttää kolmen viikon loman jälkeen isossa kuvassa kääntyneen jälleen selvästi positiiviselle kantille. Tänään saatavat mielenkiintoiset datapisteet ovat Ranskan ja euroalueen inflaatio. Huomenna Fedin kokous (josta emme odota merkittävää uutta) ja perjantaina USA:n työmarkkinadata.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP:lta odotetut muutokset osto-ohjelmaan
Seuraava
Euroalueen korkojen nostolla ei kiirettä