15.08.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Yhdysvalloissa neljän päivän laskuputki poikki
  • Saksan luottamusindekseissä pientä piristymistä 
  • Kaksi listautujaehdokasta Helsingin pörssiin

Liira vahvistui eilen noin +8 % sekä euroa että dollaria vastaan huolimatta siitä, että eilisen aikana markkinoilta ei varsinaisesti kantautunut mitään konkreettista helpotusta Turkin tilanteeseen. Turkin keskuspankki asetti valuuttakontrolleja, mutta jätti korot ennalleen. Valtionvarainministeri Albayrakin kerrottiin pitävän tiedotustilaisuuden torstaina, jossa häneltä odotetaan sijoittajia rauhoittelevaa puhetta. Presidentti Erdogan puolestaan uhkasi puheessaan illalla boikotoida yhdysvaltalaista elektroniikkaa vastauksena Yhdysvaltojen Turkille asettamille tulleille ja tänä aamuna Turkki asettikin lisätulleja muun muassa amerikkalaisille autoille ja alkoholituotteille. Valkoisen talon puhemies kertoi, että neuvotteluja Turkin kanssa ei käydä ennen pastorin vapauttamista. Nokittelu varmasti jatkuu vielä lähipäivinä, sillä herra Trump yleensä haluaa sanoa viimeisen sanan. 

Osakemarkkinat saivat eilen liiran vahvistumisesta hieman tukea ja olivat Euroopassa nollan tuntumassa ja Yhdysvalloissa pääindeksit olivat kaikki plussalla teknologiapainotteisen Nasdaqin johtaessa joukkoa (+0,7 %). Aamuyön kaupankäynnissä liira on jälleen heikentynyt (tätä kirjoittaessa reilu 2%) ja Aasian pörssit ovat olivat varsin laaja-alaisesti laskussa Hang Sengin ollessa alas -1,5% ja Nikkein -0,85%. 

Talousluvuista eilisen aikana saatiin Yhdysvalloista pienyritysten luottamus, joka jäi 0,1 pisteen päähän vuoden 1983 ennätystasosta. Pienempien yhtiöiden liiketoiminnasta valtaosa on Yhdysvaltojen sisäistä, jolloin ne eivät ole yhtä riippuvaisia kauppasodan vaikutuksista ja Taaleri Sijoitusideoista löytyvä pienempien yhtiöiden Russell 2000 –indeksi olikin vahvassa vedossa nousten reilun prosentin. Euroalueen talousluvuista teollisuustuotannon kasvu (2,5%) oli hieman odotuksia parempaa. Saksasta julkaistut ZEW-luottamusindeksin lukemat osoittivat erityisesti tulevaisuuden odotuksien osalta pientä piristymistä. 

Talousluvuista huomio keskittyy tänään loppuviikon tärkeimpiin talouslukuihin, kun iltapäivällä julkaistaan vähittäismyynti- ja teollisuustuotantolukuja Yhdysvalloista. Italian, Itävallan, Kreikan ja Puolan markkinat ovat tänään kiinni. Kotimarkkinalla viime päivinä kaksi yhtiötä – Oma Säästöpankki ja Nordic ID Group – ilmoitti suunnittelevansa listautumista Helsingin pörssiin. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Turkin tilanne markkinoiden huolenaiheena
Seuraava
Turkki ja globaalit taloushuolet painoivat riskimarkkinoita
Miikka Kuusi