23.06.2016


  • Vaalihuoneet ovat auki
  • Ei merkittäviä muutoksia viimeisimmissä gallupeissa
  • Päivän Polttavat kesämoodiin


Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua myös EM-stadioneiden ulkopuolella kun Britannian EU-äänestys alkoi tänään kello 9:00 Suomen aikaa. Vaalihuoneet sulkeutuvat puolilta öin ja ensimmäisten vaalipiirien tuloksia odotellaan jo kello 01:30 aikoihin. Valtaosa muiden piirien tuloksista valmistuu aamuyön aikana ja viimeistenkin pitäisi olla paketissa ennen eurooppalaisten markkinoiden avautumista kello yhdeksän maissa. Äänestyksen virallinen lopputulos julkaistaan ennakkotietojen mukaan huomenna kello 11:00.

Eilisen aikana on tullut useita galluptuloksia ja tilanteen voisi summata lievästi EU –myönteiseksi: kolmessa viidestä viimeisimmästä nettikyselystä ”Brexit” on ollut niukasti johdossa, mutta kaikissa kolmessa puhelingallupissa ”Bremain” oli niskan päällä. Financial Timesin keräämään datan mukaan kaikkien mielipidetiedustelujen yhteenveto on tällä hetkellä 47 % vs. 45 % EU:ssa pysymisen puolesta epävarmojen osuuden ollessa 8 %.

Vedonlyöntimarkkinoilla hermoiltiin eilen illan suussa ja Brexitin todennäköisyys pomppasi hetkessä 25 prosentista lähes 30:een, mutta tilanne on rauhoittunut yön aikana – nyt Brexit-todennäköisyys hinnoitellaan 24,5 prosenttiin.

Kaiken tämän hermoilun ja tempoilun keskellä on hyvä muistaa, että aurinko nousee myös huomenna erittäin suurella todennäköisyydellä ja meneillään oleva kansanäänestys on neuvoa-antava, eikä siis johda mihinkään ilman brittiparlamentin käsittelyä ja hyväksyntää. Parlamentin enemmistö on EU myönteinen ja käytännössä Brexitin torppaaminen vastoin kansanäänestyksen tulosta vaati vain poliittisenjoukkoitsemurhan.

Outotec ilmoitti eilen vaihtavansa toimitusjohtajaa. Uusi toimitusjohtaja, Markku Teräsvasara tulee Atlas Copcolta ja aloittaa uudessa tehtävässään viimeistään marraskuussa. Outotecin nykyinen toimitusjohtaja Pertti Korhonen jättää yhtiön heti. Markkinoilla uutinen otettiin positiivisesti vastaan ja Outotecin osakekurssi nousi eilen yli 9 %.

Vaikka markkinoiden huomio on Brexit äänestyksessä, on kalenterissa myös useita eri makrolukuja. Lounasaikaan julkaistaan alustavat luvut Euroalueen palvelualojen ja teollisuuden ostopäällikköindeksien kehityksestä. Samaan aikaan Norjan keskuspankki antaa korkopäätöksensä. Myöhemmin iltapäivällä julkaistaan Yhdysvaltojen uudet työttömyyskorvaushakemukset sekä ennakoiva suhdanneindeksi ja uusien asuntojen myynti.

Jatkamme tänä vuonna Päivän Polttavien julkaisua poikkeuksellisesti myös kesällä. Näkemyksemme on, että markkinoilla on juuri nyt vireillä tärkeitä teemoja ja myös potentiaalia kurssiliikkeisiin, että käänteistä informoiminen on tarkoituksenmukaista myös lomakaudella. Saatamme kuitenkin pitää tarinoinnin hieman totuttua lyhyempänä juhannuksesta heinäkuun loppuun, mikäli lomamoodi tarttuu (myös) markkinoihin.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat ovat jo odottavassa moodissa
Seuraava
​Elämää Brexitin jälkeen