23.02.2016

  • Öljy ja raaka-aineet nousivat terävästi
  • Punta on heikentynyt EU-epävarmuuden takia
  • Amer Sports yrityskaupoilla


Markkinat aloittivat viikon lentävällä lähdöllä. Öljyn ja metallien hintojen terävä nousu helpotti tunnelmia ja osakkeet seurasivat perässä aivan kuten ne olisivat vain odottaneet syytä päästä nousuun. Kansanvälisen energiajärjestö IEA:n arvion mukaan USA:n liusketuotanto on supistumassa merkittävästi ja se riitti syyksi ottaa riskiä sisään. Rakenteellisen ylitarjonnan huolia tämä yksittäinen spekulaatio ei kuitenkaan vielä missään nimessä poista. Useat kehittyvien markkinoiden valuutat vahvistuivat selvästi öljyn vanavedessä.

Samaa ei voi sanoa Englannin punnasta, joka heikkeni dollaria vastaan hipoen nyt jo parinkymmenen vuoden pohjatasoja. Jos 1,40 tasoista mennään läpi saattaa heikkenemisvaraa olla teknisesti tarkasteltuna olla vielä lisääkin. Syy punnan heikkoudelle on Iso-Britannian EU-jäsenyyden ympärillä oleva epävarmuus. Maa järjestää asiasta kansanäänestyksen (todennäköisesti 23.6.), jossa puntaroidaan muun muassa pääministeri Cameronin viime viikonlopulta saaman neuvottelutuloksen riittävyyttä. Kampanjointi tulee olemaan mittavaa ja huhuista eri tahojen puolen valitsemisista saadaan lukea jo nyt. Ja kirjoittelun tahti tullee kiihtymään.

Talousluvuista poimitaan eiliseltä ostopäällikköindeksit Euroopasta ja Yhdysvalloista. Euroopan palvelu- ja teollisuusluvut jäivät odotuksista, mutta edelleen ollaan (niukasti) kasvua indikoivilla tasoilla. Yhdysvalloissa loppuvuodesta nähty PMI-datan heikentyminen lienee siis tarttuneen myös Eurooppaan. Yhtiöuutisista merkittävin oli eilen BHP Billitonin ilmoitus leikata investointejaan ja osinkoaan.

Amer Sports ilmoitti pienestä yrityskaupasta. Yhtiö ostaa yhdysvaltalaisen pyöräilytarvikkeita valmistavan ENVEn. Yhtiön liikevaihto on noin 30 miljoonaa dollaria. Kauppa nostaa Amerin liikevaihtoa noin prosentilla ja odotamme sillä olevan myös pienen positiivisen tulosvaikutuksen. Kauppa on pieni, mutta sillä Amer toki indikoi pyöräilyn olevan yksi tulevaisuuden kasvualoista jossa se haluaa vahvistaa asemaansa. Positiivinen näkemyksemme Amerista on ennallaan.

Tänään markkinat ottavat ainakin avauksessa hieman henkeä eilisen nousun jälkeen. Makrodatassa ovat tänään tärkeimpinä USA:n kuluttajaluottamusluvut ja vanhojen asuntojen myyntitilastot.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Toistaiseksi ei diiliä.
Seuraava
Öljy jatkaa markkina-ajurina