26.02.2016

Kiina muistutti elvytyspelivarasta

Yhdysvalloista vahvat kestokulutushyödykkeiden tilaukset

Nokian Renkaat tunnusti vilpin rengastesteissä


Viikko näyttää päättyvän duurissa kun kurssit ovat perjantai-aamun aluksi nousussa Aasiassa ja Euroopassakin osakefutuurit ovat reilun prosentin plussalla. Öljyn hintaliikkeet jäänevät myös viikon osalta positiiviseksi huolimatta aika rajustakin tempoilusta. Pankkisektorin osakkeet innostuivat jopa globaalilla tasolla kun brittiläinen Lloyds ilmoitti odotuksia suuremmasta osingosta. Reaktiot ovatkin tällä hetkellä verrattain suuria pienempiinkin uutisiin: rasahduksia pelästytään yhtä lailla kuin mitä hyvistä uutisista innostutaan.

Kiinan keskuspankin (PBoC) johtaja Zhou kommentoi liikkumavaraa olevan elvytyksen suhteen. Zhou viittasi sekä rahapoliittisiin että muihinkin keinoihin. Keskuspankin muistutus siitä, minkä kaikki jo muutenkin tiesivät, riittivät Kiinan osakkeille, jotka ovat tätä kirjoitettaessa jo lähes kolmen prosentin nousussa. Öljyn hinta on myös mukavassa nousussa, kun markkinoilla spekuloidaan uudesta tuotannon rajoituksia käsittelevästä kokouksesta maaliskuussa.

Konkreettisempi positiivinen uutinen eilen oli Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden hyvä kehitys tammikuussa. Tilaukset (+4,9 %) menivät selvästi yli odotusten (+2,9 %) ja maan teollisuuden näkymät saivat kipeästi kaipaamansa datapisteen. Vähemmän tärkeässä datassa Yhdysvaltojen uusien työttömyyskorvausten määrä nousi viime viikolla hieman. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna hienoista laskutrendiä on kuitenkin edelleen nähtävissä.

Nokian Renkaat joutui tänään aamulla varsin kyseenalaisen huomion kohteeksi Kauppalehdessä. Jutun pohjalta jää selkeä kuva siitä, että yhtiö on pyrkinyt manipuloimaan rengastestien tuloksia. Yhtiön on ilmeisesti parannellut testirenkaita paremmiksi kuin mitä varsinaiset myynnissä olevat renkaat ovat. Tulkintamme on, että toimitusjohtaja Lehtoranta myöntää väärinkäytökset. Jäämme odottamaan lisätietoja mahdollisista sanktioista ja suosittelemme ylimääräistä varovaisuutta osakkeen kanssa.

Taaleri julkaisi vuoden 2015 tilinpäätöksen. Konsernin operatiivinen liikevaihto kasvoi 48 % 58,4 miljoonaan euroon ja operatiivinen liikevoitto kolminkertaistui 20,1 miljoonaan euroon. Hallitus esittää jaettavaksi osinko 0,14 euroa ja 0,06 euroa pääomanpalautusta. Lisäksi Taalerin hallitus on päättänyt jättää maaliskuun 2016 aikana listalleottohakemuksen yhtiön osakkeen ottamiseksi kaupankäynnin kohteeksi Helsingin pörssin päälistalla.

Tänään tuhti paketti talousdataa, joka saattaa vielä tilanteista muuttaa, mutta nyt vaikuttaa siltä, että viikko päätyy kokonaisuudessaan plussalle sekä eurooppalaisten että varsinkin yhdysvaltalaisten osakkeiden osalta.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Ensi viikolla USA:sta tärkeät ISM:t
Seuraava
Toivon kipinöitä raaka-ainemarkkinoilla