17.08.2017

  • USA:n yritysjohtajat marssivat ulos Trumpin neuvonantajaporukasta
  • Fedin huolet inflaation laahaamisesta lisääntymässä
  • Jackson Holesta seuraavat indikaatiot rahapolitiikan kehittymisestä

Kuten odotettua, eilen julkaistujen Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjojen parasta antia olivat yksityiskohdat inflaatiokeskustelusta. Inflaation alhaisuudesta huolissaan olevien jäsenten määrä on kasvussa. Konsensus avomarkkinakomitean sisällä on kääntymässä kohti sitä, että inflaation piristymistä tulee nähdä ennen kuin korkoa voidaan seuraavaksi nostaa.

Markkinoilla tämä näkyi korkojen laskuna ja dollarin heikentymisenä kohti jenkkisession päätöstä. Osakkeet jaksoivat eilen plussalle Euroopassa vajaan prosentin ja Yhdysvalloissakin muutaman kymmenyksen.

Pohjois-Koreasta ei kukaan puhu enää mitään. Kim Jong-un ei yllättäen päättänytkään poistaa koko maataan lopullisesti maailmankartalta tilaamalla ohjusmyrskyn niskaansa USA:lta.

Poliittiseksi puheenaiheeksi ovat sen sijaan nousseet Trumpin kommentit, jotka on tulkittu uusnatseja puolusteleviksi. Trump ei halunnut osoittaa Charlottesvillen välivaltaisia tapahtumia yksin uusnatsien syyksi, koska vikaa oli kuulemma myös toisessa osapuolessa. Varsin laajakatseinen näkemys presidentiltä, joka on aikaisemmin osoittanut syyttävältä sormella suoraan muun muassa muslimeja, meksikolaisia, mediaa… (Ja tuossa vasta m-kirjaimella alkavia tahoja.)

Mitta on tulossa täyteen monilla ja viimeksi Yhdysvaltojen suurimpien yritysten johtajia on jonossa marssinut ulos Trumpin liiketoimintaneuvonantajien toimikunnasta. Presidentin totaalinen kyvyttömyys pitää puheensa kurissa ja pysyä suunnitelluissa lausunnoissa heikentää jatkuvasti markkinoiden uskoa koko hallinnon toimintakykyyn. Markkinoiden kannalta se tarkoittaa yleisen riskisentimentin happanemista.

Riskitunnelmiin saatiin eilisestä makrosta vain vähän lisää. Yhdysvalloissa asuntomarkkinadata jäi marginaalisesti odotuksista ja Iso-Britanniassa työmarkkinasta kuultiin positiivista sekä työttömyysasteen että palkkojen osalta.

Tänään jenkeistä teollisuustuotantoluvut ja EKP:lta edellisen (heinäkuun) kokouksen pöytäkirjat. Emme usko niistä löytyvän merkittävää uutta. Jackson Holen keskuspankkiirikokous (24.6.) lähestyy – sieltä saadaan seuraavat suuntaviivat globaalin rahapolitiikan kehityksestä.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Yhdysvalloista setti vahvaa talousdataa
Seuraava
Markkinoiden myyntimoodi monen tekijän summa