16.09.2016

  • Markkinat tulkitsivat jenkkien huonot talousluvut rohkaisuksi ostaa osakkeita
  • Japanin keskuspankki ensi viikolla – yksimielisyys aika kaukana
  • DAX:issä teknisesti laskuvaraa?


Markkinoilta raportoitavaa isossa kuvassa viime päiviltä on oikeastaan se, että volatiliteetti on hieman korjannut pohjalukemistaan ylös. Osakkeet nousivat eilen hyvä loppukirin ansiosta plussalle – Yhdysvalloissa teknojen vedolla jopa noin prosentin ja Euroopassakin laajan STOXX 600 -indeksin viiden päivän tappioputki katkesi. Metallit innostuivat myös varovaiseen optimismiin.

Tämä kaikki huolimatta siitä, että Yhdysvaltojen vähittäismyynti jäi odotuksista elokuussa ja teollisuustuotanto supistui odotuksia enemmän. Atlantan Fed leikkasi BKT-ennustettaan Q3:lle 3,0 prosenttiin (3,3 %). Huonoja lukuja siis, mutta ne tulivat lopulta riskimarkkinoiden tulkintatehosekoittimesta positiivisena ulos, koska Fedin nosto-odotuksia saatiin näin alas. Dollari ei ole reagoinut heikkoihin talouslukuihin mitenkään.

Aasiassa markkinat ovat olleet yön aikana kaksijakoiset. Japani on vastannut nousuista ja muualla vaatimattomampaa kehitystä. Kiinassa markkina kiinni.

Japanin keskuspankki kokoustaa ensi viikon keskiviikkona (21.9.) ja lehtijuttujen (mm. WSJ) mukaan jäsenten keskuudessa on yhteinen linja vielä kaukana mitä tulee seuraaviin toimenpiteisiin. Ostettavat bondit hupenevat kovaa vauhtia ja muutamat jäsenet ovat jo ääneen kyseenalaistaneet koko ostojen tehon, mutta jotain pitäisi silti tehdä.

Melko tuttua saagaa siis. Jos jotain uutta tulee, niin osto-ohjelman laadullinen laajentaminen lienee aika hyvä veikkaus. Jos ei tule lisää, saattavat pitkät korot hyvinkin jatkaa nousuaan. Muuallakin siis kuin Nipponissa.

Englannin keskuspankki piti odotetusti rahapolitiikkansa ennallaan. Pre-Brexit koronnosto-odotukset ovat vaihtaneet sittemmin etumerkkiä ja nyt odotellaan käytännössä koron laskua. Tämä siitä huolimatta, että Brexitin vaikutukset brittitalouteen eivät ole ainakaan toistaiseksi olleet niin negatiivisia kuin pelättiin.

Bonuksena tänään vähän teknistäkin kommenttia: Eurostoxxista ja sen tasoista puhutaan paljon, mutta meidän viivoja kun katsoo, niin herkemmällä on tällä hetkellä DAX, jossa näemme suuremman laskuvaran, mikäli nykytasoista jatketaan vielä alas. Tekniikka on kuitenkin tekniikkaa ja muistetaan pitää se fundasta erillään.

Tänään on kalenterissa rauhallista ja viikonloppua kohti lähdetään pikku laskuavauksella. Iltapäivällä tärkein datapiste jenkkien kuluttajainflaatio elokuulta. Leegio EU-johtajia kokoontuu Bratislavassa pohtimaan Brexitiä.

Asian sivusta: jääkiekon SM-liiga alkaa tänään! Täällä Heikkilä uskoo Ilvekseen, kuten aina, ja futismies Komulainen tullee hämmentämään keskustelua. Me muut taidetaan tyytyä kuuntelemaan herrojen (ajoittain viihdyttävääkin) väittelyä tästä melkein vappuun asti.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Öljyvarastot antoivat ristiriitaisia signaaleja, osakkeet hieman alas
Seuraava
Yellen ja Kuroda parrasvaloissa