17.05.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Yhdysvalloissa korkojen nousu jatkui edelleen.
  • Italian hallitusneuvottelut tuovat jälleen poliittista epävarmuutta.
  • Euroalueen koroissa hajontaa.
     

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen 10-vuotisen valtionlainan korko nousi 3,1 %:iin, ylimmälle tasolleen sitten vuoden 2011. Kaksivuotisen lainan vanhat huiput olivat vielä kauempana, elokuussa 2008, mutta myös niihin saatiin uudet tasot koron noustessa 2,593 %:iin. Eilisiä liikkeitä voi halutessaan selitellä vahvoilla talousluvuilla, mutta todennäköisempänä ajurina korkojen nousulle pidämme markkinoiden isoa kuvaa, jossa kiihtyvä inflaatio antaa Fedille painetta koronnostoihin. Pidemmät korot ovat nousseet alkuviikosta 10 korkopistettä, mitä voi pitää varsin merkittäväkin liikkeenä lyhyellä aikavälillä. Osakemarkkinat eivät kuitenkaan tällä viikolla asiasta ole juurikaan säikähtäneet, sillä esimerkiksi S&P500 –indeksi on paikallisessa valuutassa tällä viikolla käytännössä nollissa ja eilenkin näimme 0,4 % nousun. 

Euroopan puolella korkojen kehityksessä oli hajontaa, kun muun muassa Saksan korot olivat laskussa, mutta erityisesti Italian korot nousivat selvästi, jopa 16 korkopistettä 2,12 %:iin. Liikkeiden taustalla oli uutisointi Italian hallitusneuvotteluiden ympärillä. Uutiskommenttien mukaan Viiden Tähden Liike ja Pohjoinen Liiga olisivat ehdottomassa järjestelyä, jossa EKP:n Italialle myöntämiä lainoja annettaisiin anteeksi jopa 250 miljardin edestä. Kyynikon korvaan kuulostaa tyypilliseltä populistipoliitikon puheelta, mutta sijoittajia poliittinen epävarmuus kuitenkin huoletti. Italiaa lukuun ottamatta Euroopan osakemarkkinat eivät eilen Italian huoliin reagoineet, vaan laajat eurooppalaiset indeksit jäivät nollan tuntumaan hieman plussan puolelle. Markkinataulukosta voi tarkistaa tarkemmat lukemat. 

Aamun kaupankäynnissä Aasiassa kauppaa on käyty ilman selkeää suuntaa. Japanin Nikkei-indeksi oli yli puolen prosentin nousussa, kun taas Hang Seng ja Shanghain pörssit olivat pienellä miinuksella. Pörssit Euroopassa avasivat nollan tuntumassa, kun isommat ajurit loistavat poissaolollaan. 

Talousdatan osalta loppuviikko on merkittävien talouslukujen puuttuessa hiljainen, joten fokus keskittynee yhtiökohtaisiin uutisiin, Italian poliittiseen tilanteeseen ja korkotasojen seuraamiseen. Ensi viikolla julkaistaankin sitten merkittäviä ostopäällikköindeksejä, joiden tuloksista sijoittajat etsivät tiedonmurusia suurten talouksien kehityksestä toukokuussa.  
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Talouden takatalvi euroalueella pitää EKP:n aisoissa
Seuraava
Ristiriitaisia uutisia sekä Italiasta, että kauppasodasta
Miikka Kuusi