13.10.2016

  • Aasian markkinat miinuksella Kiinan heikon ulkomaankaupan takia
  • Dollari lähestyy tärkeää teknistä tasoa
  • Wärtsilältä tulosvaroitus, mutta ei isoa draamaa

Laskupäivä eilen Euroopan osakemarkkinoilla, mutta Yhdysvalloissa jäätiin hieman plussalle. Tuloskauden odottelu muutamine tulosvaroituksineen aiheuttaa Euroopassa pientä hermostuneisuutta. Huomenna jenkeissä iso tulospäivä kun nippu jenkkipankkeja raportoivat. Öljy laski noin prosentilla – epäluulot OPEC:in diilin toteutumisesta ovat edelleen konkreettisia.

Talousdatassa eilen Yhdysvaltojen JOLTS-työllisyysraportti indikoi työpaikkoja avautuneen selvästi odotuksia vähemmän, mutta luku on selkeästi jälkijättöinen suhteessa virallisiin työmarkkinatilastoihin. Euroalueen teollisuustuotanto oli sen sijaan selvän positiivinen yllätys. +1,6 % kasvullaan. EKP:n ympärillä huhuiltiin mahdollisista viilauksista osto-ohjelmaan, joka suomeksi kielii siitä, että ostettavista arvopapereista alkaa olla yhä suurempi pula.

Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat kertoivat varsin haukkamaista viestiä, mutta se oli toki odotettavissakin. Dollari on jatkanut vahvistumistaan koronnoston todennäköisyyden kasvaessa ja nyt ollaan jo kutkuttavan lähellä 1,10 tasoa. Sen läpäisy saattaa hyvinkin antaa taalalle lisävauhtia, ainakin lyhyellä aikavälillä.

Aasiassa Kiinan ulkomaankaupan yllättävän heikko syyskuu on ollut aamun ykkösjuttu. Vienti kääntyi jälleen laskuun ja tuonti kasvoi odotuksia nihkeämmin. Tuonnin kehityksessä on nähtävissä pientä trendiä ylöspäin, mutta viennin suhteen tarina on huomattavasti heikompi. Kasvu kyntää miinuksella kuukausi toisensa jälkeen. Riskiassetit selvässä laskussa lähes kaikissa Aasian maissa.

Wärtsilä antoi eilen tulosvaroituksen, mutta kyseessä oli jopa melko odotettu sellainen. Kyse oli lähinnä muutamista voimalaitosprojektien tuloutuksien siirtymisistä tältä vuodelta ensi vuodelle. Lisäksi, johto on ollut melko positiivinen voimaloiden kysynnästä muutaman seuraavan vuoden osalta. Kuluvan vuoden ennustelaskuja tulee todennäköisesti kompensoimaan jokunen nosto ensi vuodelle ja ehkä jopa sitä seuraavalle.

Tänään agendalla potentiaalinen markkinoita heilauttava tapahtuma, kun Iso-Britannian oikeuslaitos ottaa kantaa siihen, mikä on maan parlamentin rooli Brexitin etenemisen suhteen. Varsinaisen makrodatan osalta päivästä on tulossa melko rauhallinen. Saksan kuluttajainflaatioluvuista tuskin suuria yllätyksiä onnistutaan kaivamaan. Markkinat avaavat Aasian perässä puolisen prosenttia miinukselle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Tulos- (ja tulosvaroituskausi) käynnissä
Seuraava
Kiinan tuottajahinnat pinnistivät nousuun – viimeksi näin 2012