18.01.2018

  • Kiinan joulukuun datapaketti plussalaariin
  • USA:n teollisuusluvut avittivat osakkeet prosentin nousuun
  • USA:n 2v valtionlainakorko yrittää jo karistaa 2 % tason taakseen

Jenkkiosakkeet näyttivät eilen mallia - kaikki sektorit nousivat ja isot indeksit päätyivät noin prosentin plussalle. Tämä siitä huolimatta, että suurimmat tulosjulkistajat Goldman ja BofA joutuivat tyytymään pikku miinuksiin kurssireaktioissa. Aasian tunneille hyvä momentum ei enää jaksanut, mutta Euroopassa avaus niukasti sentään plussalle.

Vahvat talousluvut ja Fedin sisäiset keskustelut avittivat ostointoa. USA:n teollisuustuotannon määrä kasvoi joulukuussa 0,9 % marraskuuhun verrattuna, kun markkinat odottivat vain 0,5 % kasvua. Kapasiteetin käyttöaste myös hienoisessa kasvussa. Asuntorakentajien luottamusta mittaava NAHB-indeksi osui odotuksiin, eli hyvällä tasolla jatketaan. Fedin Beige Book –talouskatsauksessa jatkettiin tutuilla jutuilla talouden kasvusta ja inflaation ja palkkojen laahaamisesta.

Euroalueen inflaatioluvut joulukuulta naulattin odotuksiin 1,4 %:iin, jolla tasolla on nyt puolisen vuotta menty. Pohjainflaatio vastaavasti 0,9 %. Draghin kommentit maailman menosta viikon päästä 25.1.

Aamun pääuutinen on Kiinan julkaisema joulukuun makrodatapaketti. BKT:n vuositason kasvu 6,8 % ylitti odotukset kymmenyksellä ja teollisuustuotannon vastaava luku 6,2 % niin ikään kymmenyksellä, mutta vähittäiskaupan kasvu 9,4 % jäi konsensuksesta 10,2 % melko selvästi. Jotkut kyseenalaistavat Kiinan virallisten lukujen luotettavuutta, mutta harvat heistä osaavat niitä itse tarkemminkaan laskea. Mielestämme kasvun pysyminen solidina on erittäin positiivista ottaen huomioon Kiinan pyrkimykset panostaa kasvun laatuun absoluuttisen kasvun kustannuksellakin ja samalla myös vastata ympäristö- ja muihin vastuullisuushaasteisiin. Luotonantoa ja fiskaalipolitiikkaa tulee kuitenkin seurata tarkalla silmällä.

Taaleri Sijoitusideoissa Pandora (+3,7 %) jatkoi onnistuneen sijoittajapäivän jälkeen toisellakin kurssinousupäivällä ja myös Orion (+3,5 %) korjaili laskujaan. Marine Harvestin (-3,7 %) kurssi otti siipeensä epäilyistä lohen hinnan kehityksen suhteen. Uusin ideamme Outokumpu raportoi 31.1. ja meidän pelimerkkimme ovat keskellä selvän tulosparannuksen puolesta.

Yleisenä huomiona Suomen osakemarkkinasta voidaan todeta, että tulosvaroitusten (positiivisten ja negatiivisten) määrä on ollut erittäin korkea. Tämä kertoo toivottavasti etenkin parantuvasta sijoittajaviestinnästä, joka on ehdottomasti yksi edellytys tehokkaalle ja luotettavaksi koettavalle markkinalle. Pisteet täältä johdoille ja IR-toiminnoille, keep ’em coming!

Tänään sulateltaneen lähinnä Kiinan lukuja, kun uusia ei euroalueelta saada. Illemmalla Yhdysvalloista rakennussektorin makrolukuja.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Jenkit päätynevät ottamaan lisää velkaa ja hallinto pysyy käynnissä
Seuraava
Jenkkikorot sitkeinä, vaikka uudet paperit maistuvatkin markkinoille