29.05.2017

  • USA:n Q1 BKT-kasvua tarkistettiin ylöspäin
  • G7-kokouksesta ei oleellista uutta
  • Macron saamassa enemmistön parlamenttiin?

Viikko päättyi käytännössä nollapäivällä, eli liikkeitä markkinassa ei juurikaan nähty. Öljy hieman toipui reippaasta laskustaan OPEC:in kokouksen jälkeen. Eurotaalan yritys päästä 1,12 tasosta läpi on ainakin tällä hetkellä tyrehtymässä. Metallien ja etenkin rautamalmin hinnoissa nähtiin pientä heikentymistä.

Makrodatassa tärkeimpänä Yhdysvaltojen Q1 BKT:n 1. tarkistus oli helpottavaa kuultavaa, kun se nostettiin 1,2 % tasolle. Myös pohjainflaatiota nostettiin. Helpotuksesta ei kuitenkaan voi täysin huokaista, koska Q2-kasvua indikoivat mittarit ovat olleet hieman vaisuja.

Viikonloppuna järjestettiin G7-maiden kokous. Mielenkiinnon kohteena oli USA:n suhtautuminen Pariisin ilmastosopimukseen, mutta Trump jätti ottamatta asiaan yksityiskohtaisesti kantaa. Muiltakin osin kokouksen anti oli varsin yllätyksetöntä.

Poliittisella näyttämöllä muita teemoja: Ranskan tuoreen presidentin Macronin En Marché -puolue on tuoreimpien gallupien mukaan saamassa enemmistön maan parlamenttiin. Enemmistö olisi talousuudistusten ja talouden vakauden kannalta erittäin positiivinen asia ja loisi näkemyksemme mukaan lisäuskoa koko euroalueen talouskasvuun. Vaalit järjestetään kesäkuussa.

Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa markkinat ovat tänään kiinni (Memorial Day) ja se todennäköisesti laimentaa markkinaliikkeitä. Myös Manner-Kiina ja Taiwan olivat tänään kiinni.

Poimintoja alkavalta viikolta: tiistaina USA:n huhtikuun palkka- ja kuluttajaluottamusdataa, keskiviikkona USA:n asuntojen myyntimäärät ja Fedin Beige Book. Torstaina ADP:n työmarkkinaluvut toukokuulta sekä ISM-ostopäällikköindeksit. Perjantaina viikon tärkein datapiste: USA:n viralliset työmarkkinatilastot, joiden osalta vahvan kehityksen odotetaan jatkuvan. Euroalueelta saadaan torstaina Markitin PMI:t toukokuulta. EKP:n Draghi puhuu tiistaina.

Allekirjoittanut jää lomille ja palaa juhannuksen jälkeen riviin. Deskimme muut jäsenet lupasivat paikkailla kirjoitushommissa. Tämä tulee nähdä voittona kaikille, eli kesäkuussa uusia tuoreita näkökulmia markkinajuttuihin!

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Öljyn hinta laskuun OPEC:in kokouksen jälkeen
Seuraava
Italiassa vaalit jo syksyllä?
Jarkko Sirenius