22.01.2016

Keskuspankit pelastavat (jälleen)?

· EKP:lta ja BoJ:lta tulossa lisäelvytystä?

· Öljy kääntyi nousuun

· Osakkeet Aasiassa rajusti ylös

MARKKINOISTA

Öljy kääntyi eilen nousuun kasvaneista Yhdysvaltojen varastotasoista huolimatta ja osakkeet seurasivat perässä. Öljyn nousulle on vaikea löytää mitään mielekästä fundamenttisyytä, eli tekninen poukkoilu lähinnä vaikuttaa jatkuvan. Osakkeet nousivat etenkin Japanissa, kun maan heikkojen teollisuustuotantolukujen tulkittiin kasvattaneen todennäköisyyttä lisäelvytyksestä. Asiasta kirjoitti muun muassa Nikkein oma sanomalehti.

Riskisentimentin kohentuminen alkoi tosin jo Euroopasta, kun EKP ei koskenut eilisessä kokouksessaan korkoon eikä osto-ohjelmaan, mutta Draghi vihjasi lehdistötilaisuudessa varsin suoraan lisätoimenpiteistä seuraavan kokouksen yhteydessä. Maailma on Draghin mukaan nyt huomattavasti erilaisen näköinen kuin joulukuun kokouksen jälkeen ja sitä myöden ovi on nyt auki koron laskulle entistä syvemmälle negatiiviseksi. Myös osto-ohjelman kasvattamista pidetään tällä hetkellä todennäköisenä.

Euroopassa avataan osakemarkkinat tänään varsin helpottuneessa sentimentissä Aasian perässä noin 2 %. Riskilisät ovat kiristyneet selvästi. Tammikuun ostopäällikköindeksit antanevat seuraavaksi suuntaa markkinoille. Myös Draghi on jälleen tänään äänessä World Economic Forumissa.

Ensi keskiviikkona on seuraava Fedin kokous ja tuhannen taalan kysymys onkin mitä Yellen tekee. Odotukset koronnostopolusta ovat loiventuneen merkittävästi sitten ensimmäisen noston joulukuussa. Ainakaan korkojen kiristämistä nykyisillä inflaatio-odotuksilla ja öljyn hinnalla on varsin vaikea nähdä tulevan.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Öljy jatkoi laskuaan, Kiinasta lisää käteistä markkinoille
Seuraava
Rauhallinen startti uudelle viikolle