08.08.2017

  • Heikentynyt dollari on varastanut markkinoiden huomion
  • Osakkeet nostivat kesällä jalan kaasulta Euroopassa, Yhdysvalloissa kehitys on ollut vahvempaa.
  • Koroissa pohjat on nähty, deflaatiopelot ovat takana.

Maailmantalous jaksaa globaalisti hyvin ja inflaatio-odotukset ovat pikku hiljaa nousseet. Talouden keskimääräinen kasvuvauhti on tällä hetkellä hieman yli 2 %.

Yhdysvalloissa hallinnon kykenemättömyys saada lakialoitteita läpi kongressissa on vaikuttanut markkinoihin. Pitkät korot ovat laskeneet Yhdysvalloissa euroaluetta nopeammin, inflaatio-odotuksista on ollut paras puhti poissa ja dollari on heikentynyt euroa vastaan huhtikuun jälkeen noin 15 %. Uskomme suurimman liikkeen olevan jo takana, mutta sijoittajien kannattaa varautua valuuttaparin jäämiseen noin 1,15 – 1,25 välille. Fedin rahapolitiikan (EKP:ta nopeampi) kiristäminen hillinnee dollarin heikentymistä.

Samalla globaalit osakemarkkinat ovat nousseet paikallisissa valuutoissa uusiin huippuihin, mutta vahvistuneesta eurosta johtuen euromääräisen sijoittajan kannalta tilanne ei ole ollut pelkkää juhlaa. Euroalueen ulkopuolelta saadut tuotot ovat pitkälti sulaneet euron nopeaan vahvistumiseen. Kehittyvät markkinat ovat saaneet heikosta taalasta merkittävää tukea.

Euroalueen osakkeissa moodi on ollut varovaisempi. Vahva euro rasittaa vientiyhtiöiden tulosnäkymiä tästä eteenpäin ja sijoitusten oikean keskittämisen merkitys korostuu. Positiivinen näkemyksemme euroalueen pankeista ja globaalista teknologiasektorista pitää. Korkomarkkinoilla suosimme yritysriskiä ja pidämme korkoriskin alhaisena.

Yritysten Q2-tulokset ovat olleet hyviä. Yhdysvalloissa tuloskasvu tulee yltämään noin 13 prosenttiin ja Euroopassakin noin 9 prosenttiin. Suomessa Q2-tuloskausi on tarjonnut paljon volatiliteettia yksittäisissä osakkeissa.

Näkemyksemme on, että talous ja yritysten tulokset painavat lopulta politiikkaa enemmän ja suhtaudummekin edelleen positiivisesti riskisijoituksiin.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Hyvää Juhannusta
Seuraava
Pohjois-Koreasta ja euroalueen pankeista