08.06.2018

  • Saksan teollisuustuotannon kasvu hyytymässä?
  • Brasilian poliittinen teatteri tekemässä paluuta
  • Fed ensi viikon keskiviikkona ja EKP torstaina


Eilen ei saatu merkittävää talousdataa ja muitakaan markkinoita liikuttavia uutisia oli erittäin niukasti. Kaikki odottelevat jo ensi viikon keskuspankkikokouksia.

Tänään aamulla sentään jotain makroa. Kiinan julkaisemat ulkomaankauppaluvut kertoivat kaupan käyneen etenkin tuonnin osalta (+15,6 % toukokuussa) vilkkaasti. Myös vienti kasvoi (+3,2 %), mutta hieman odotuksia vähemmän. Kuukausitason luvuissa tulee toki aina muistaa suuret heittelyt. Euroalueelta heikot signaalit jatkuvat, kun Saksan teollisuustuotannon kasvu hidastui sen ollen nyt +2,0 % vuositasolla (aikaisemmin +3,8 %).

Mielenkiintoinen tilanne markkinoilla on se, että euroalueen talouskehitystä kuvaava data kertoo varsin vaatimatonta tarinaa ja samalla EKP puhuu uskostaan inflaatioon ja vihjaa kohta ilmoittavansa osto-ohjelman lopettamisesta. Jonkun pitää jossain kohtaa joustaa.

Brasilian poliittinen tilanne olikin jo aika pitkään aika hiljainen, mutta nyt todellisuus on jälleen nostamassa päätään ja populistisen hallinnon riskit ovat konkretisoitumassa. Maan osakemarkkinat ovat jyrkässä laskussa, valtionlainakorot nousseet ja valuutta heikentynyt. Etelä-Amerikan suurimman talouden lisääntynyt epävarmuus liitettynä mm. Argentiinan ja Turkin vaikeuksiin tekevät kehittyviin markkinoihin sijoittamisesta riskisempää.

G7-kokous alkaa tänään, mutta emme usko merkittäviä läpimurtoja tapahtuvan. Kansainvälisistä kauppasuhteista tullaan neuvottelemaan vielä pitkään eikä se tule rajoittumaan tähän kalenterivuoteen.

Suurempi huomio kannattaakin kiinnittää Fed (ke) ja EKP:n (to) kokouksiin ensi viikolla. Fedin koronnosto on melko lailla hinnoissa, joten EKP:n kommentit ostojen lopettamisen aikataulusta tulee mielestämme olemaan uutisarvoltaan merkittävämpi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP:n peruskyyhky Praet heittäytyi haukkamaiseksi
Seuraava
Poliittiset asiat määräävät tahdin markkinoille
Miikka Kuusi