09.06.2017

Jarkko Sirenius

Jarkko Sirenius

johtaja, vaihtoehtoiset sijoitukset
Helsinki
+358 50 354 9461
  • Maylle mahalasku – konservatiivit menettävät enemmistönsä Briteissä
  • Yllätyksetön EKP
  • Trumpin kiirastuli ei heiluttanut markkinoita


Jo ennakkoon mittakaavasta paisuneen uutispäivän mielenkiintoisimmaksi anniksi osoittautui Mayn uhkapelin floppaaminen. Ennenaikaisilla vaaleilla piti sementoida Mayn asema Brexit-neuvotteluiden vetäjänä, mutta kansaa kiinnostikin yllättäen normaali arki. Konservatiivit säilyivät niukasti suurimpana puolueena 312 paikallaan, mutta enemmistöön vaadittavat 326 edustajaa jäi haaveeksi. Enemmistöhallituksen muodostaminen osoittautunee vaikeaksi ja vaarana on, että neuvottelut voivat kestää pitkään - Corbyn ei vaikuttanut kovin yhteistyöhaluiselta vaatiessaan Mayn eroa tulosten selvittyä. Mielenkiintoinen nyanssi kahden suuren ulkopuolelta oli oikeistopopulistisen Ukipin suosion romahtaminen.

Draghista ei tullut supertorstain supertähteä. Ohjauskorot jäivät ennalleen ja eivätkä korot laske jatkossakaan, mutta pysyvät EKP:n mukaan nykyisillä matalilla tasoilla vielä pitkään QE:n (osto-ohjelman) päätyttyä. Inflaatioennustetta seuraaville kahdelle vuodelle laskettiin raaka-aineiden hintojen sukelluksen vuoksi. Arviota talouskasvusta nostettiin ja näkemys muuttui myös verbaliikan puolella riskien osalta positiivisempaan muotoon ”broadly balanced”. Ei siis suuria yllätyksiä.

Löin vetoa joulun alla erään konsernimme johtoon kuuluvan henkilön kanssa siitä, aiheuttaako Trump kommenteillaan vähintään yhden markkinapaniikin ensimmäisen virkavuotensa aikana. Myönnän, että ajattelin Trumpin sulkevan kampanja-Twitterinsä ja osoittautuvan luultua pragmaattisemmaksi kun väitin, ettei hän heiluta markkinoita. Enempää en olisi voinut olla väärässä argumenttien osalta, mutta voittoni näyttää mielestäni todennäköisemmältä kuin kertaakaan aiemmin: muu maailma on sopeutunut Trumpiin. Eilinen senaatin kuuleminen ei aiheuttanut markkinaliikkeitä ja Trumpin Twitterkin on ollut kohta hiljaa ennätykselliset kaksi vuorokautta.

Nyt kun olemme jälleen kerran nähneet ylihypetetyn päivän kurssireaktiot ja todenneet ne olemattomiksi (S&P 500 päätyi eilen +0,03 % ja eurooppalaiset futuurit avaavat tätä kirjoittaessa tismalleen eilisille tasoille), voisimme kaikki yhdessä vaihteeksi siirtää katseen takaisin palloon. Tämän sirkuksen alle on viime viikkoina jäänyt paljon hyvää talousdataa: etenkin Euroopassa talous vetää paremmin kuin vuosiin ja yritykset, ekonomistit ja keskuspankit ovat varsin positiivisia näkymissään. Pitäisiköhän tähän alkaa uskaltaa uskoa laajemminkin yksittäisistä twiiteistä huolimatta?
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Tänään EKP, Britannian parlamenttivaalit ja Trumpin Venäjä-kytkökset
Seuraava
Lievää hengenvetoa markkinoilla