22.12.2016

  • Italian pankeilla on tiimalasista pizzajauhot lopussa
  • Nokia pudotti hanskat Applea vastaan
  • Vuoden viimeinen kunnon talousdatasetti tänään

Markkinaliikkeet olivat eilen maltillisia. Vain Kreikan ja Argentiinan osakemarkkinat liikkuivat yli prosentilla. Uutisvirta jatkoi erittäin kevyenä. Teemojen ollessa harvalukuiset sijoittajat seuraavat Italian pankkisektorin uutisia. Libya ilmoitti öljyntuotannon kasvattamisesta ja se painoi mustan kullan hintaa. Euro sinnitteli takaisin 1,04 tason päälle taalaa vastaan.

Kohtuullinen veikkaus on, että vielä tällä viikolla Italian valtio lyö nuijaa pöytään 20 miljardin euron pelastuspaketin suhteen. Ainakin Monte dei Paschilla on vielä noin 3 miljardia vajausta yksityisen rahan keruun projektissaan. Ongelmaluottoja on paljon ja vaikka kansallistaminen tuokin tekohengitystä, ei se alla olevaa ongelmaa ratkaise.

Talousdatassa eilen euroalueen kuluttajaluottamus koheni joulukuussa. Talouskasvunäkymät ovat ensi vuodelle euroalueelle melko hyvät, mutta käänteet poliittisessa tilanteessa työntänevät ensi keväänä väkisinkin lusikkansa siihenkin soppaan. Jenkeistä saatiin asuntomarkkinadataa ja hyvä veto on jatkunut: vanhojen asuntojen myynti nousi korkeimmalle tasolleen sitten 2007.

Korkomarkkinoilla sama saaga jatkui, eli euroalueella korot peruttavat ja Yhdysvalloissa tasot pitävät kohtuullisen hyvin. Fedin nostonäkymät tukevat jenkkikorkoja, mutta toisaalta liike (nousu) alkaa jo vaikuttaa lyhyellä aikavälillä kovalta. Laskua tuskin nähdään, mutta paras puhti noususta on todennäköisesti jo takana.

Taaleri Sijoitusideoissa suosittelimme eilen Nokian myyntiä reippaan +18,2 % kurssinousun (28.11. – 21.12.) jälkeen ja ainakin lyhyellä tähtäimellä myynti osui ns. lankulle.

Yhtiö tiedotti eilen Euroopan markkinoiden sulkeuduttua uusista kiemuroista patenttisopimuksessa Applen kanssa ja osake laski lähes 3 %. Nokia ilmoitti nostaneensa useita patenttiloukkauskanteita Applea vastaan, eli neuvottelut asian ratkaisemisesta eivät ole sujuneet kovinkaan jouluisissa tunnelmissa. Skenaario oli osin odotettu (Nokia oli tästä mahdollisuudesta varoittanut Q3 raportissaan), mutta ilman sopimusta Nokian tulovirrat patenteista laskevat ensi vuodesta alkaen noin 150 miljoonalla eurolla. Edessä on pitkä prosessi ja tulee tuomaan Nokian osakkeen ympärille uutta epävarmuutta.

Yhdysvaltojen kuluttajainflaatiosta (CPI) saadaan tänään tuoreet tilastot. Luku on tärkeä, koska sitä Fed katsoo tarkasti puntaroidessaan korkopolun jatkoa. Markkinat odottavat inflaation kiihtyneen marraskuussa 1,5 prosenttiin. Myös yksityisistä tuloista ja kulutuksesta sekä kestokulutushyödykkeiden uusista tilauksista saadaan tänään tuoreet luvut.

Aasiasta ei raportoitavaa viime yöltä. Euroopassa avataan pari prosentin kymmenystä miinukselle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinoilla hiljaista, mutta kurssit jatkavat hiipimistään ylös
Seuraava
Hyvää ja rauhallista joulua!