17.01.2018

  • Osakkeille eilen laskupäivä, eli pahinta ylipainetta hieman pois
  • EKP:n pöytäkirjoista ei ainakaan kiirettä rahapolittisille toimenpiteille
  • USA:n budjettikatto ei muodostune ongelmaksi tälläkään kertaa

Hyvää aamupäivää! Tänään aamujutut hieman normaalia myöhemmin, kun aamu meni tiimin kanssa firmoja (pääasiassa pohjoismaisia sellaisia) pyöritellessä. Erilaisten kruunu-nimisten valuuttojen tasot ehkä vähän houkuttelevat. Valistunut arvaukseni on, että Taaleri Sijoitusidoihin on tulossa muutoksia, eli pysykää kanavalla.

Eilen seurattiin markkinoilla jenkkiosakkeiden laskupäivää ja öljyn pientä peruuttelua. Valtionlainakorot pari pinnaa alas. Makrodatassa hiljainen alkuviikko jatkui ja vain Iso-Britannian inflaatioluvut läpäisivät Taalerin aamukatsauksen toimituksen kriittisen uutiskynnyksen: joulukuun lukema pohjainflaatiolle 2,5 % jäi odotuksista kaksi kymmenystä. BoE:n pomon Carneyn pitää keksiä kalenteriinsa korkojen noston tilalle jotain muuta tekemistä.

EKP:n pöytäkirjojen mukaan johdonmukainen linja rahapolitiikan muutoksissa tulee säilyttää. Tästä ehkä pääteltiin ensi viikon (25.1.) kokouksessa linjan säilyvän entisellään, mutta vannomatta paras. EKP:n rivijäsenistä Villeroy ja Bundesbankilta Weidmann latelivat ympäripyöreitä, joita ei ehkä syytä referoida. 25.1. saadaan Draghilta saadaan rahapolitiikkaohjauksesta ”la versione ufficiale”. Historiaan jos peilataan niin markkinamyönteinen ohjeistus Draghilta on varmaan aika turvallinen betti.

Jenkkihallinnon mahdollinen (osittainen) sammuminen puhuttaa ja huolettaa kirjoittelun perusteella ainakin joitain. Näin tullee käymään perjantaina, mikäli lisävelkaa ei päätetä ottaa tai uusia takarajoja keksitä. Republikaanit jo olivat takarajaa eilen siirtämässä. Yhdysvaltojen historiassa on lisävelan ottoon toki päädytty parisen sataa kertaa (en muista tarkkaa lukua) aiemminkin, eli ei sekään nyt varsinaisesti yllättäisi.

Vai näkeekö joku sellaisen skenaarion, että jenkkien hallintokoneisto lakkaisi pyörimästä?

Taaleri Sijoitusideoiden Pandoran (tanskalainen koruvalmistaja) johto dedikoi eilisen työpäivänsä sijoittajaviestintään tavoitteenaan vähentää epäluottamusta mitä tulee yhtiön avoimuuteen tulevaisuuden näkymistä. Onnistumista ilmeisesti tapahtui, koska osake kimposi eilen 5 % ylös ja tänäänkin avaus +3 %.

Tänään kalenterissa jenkeistä Fedin Beige Book –talouskatsaus, teollisuustuotanto ja asuntorakentajien luottamus (NAHB). Euroalueelta vain joulukuun inflaatiolukujen viimeiset tarkistukset. Q4-tuloksista poimitaan lisää pankkeja, eli Goldman ja Bank of America, joilta odotetaan mielenkiinnolla etenkin näkemyksiä veroalen vaikutuksista.

Huomenna pääsee viikon makroanti kunnolla vauhtiin kun Kiina julkaisee BKT:n, joulukuun vähittäiskaupan sekä teollisuustuotannon kasvun.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Helsingin pörssistä esimakua Q4-tuloskaudesta 
Seuraava
Kiinan kasvu ei räpäyttänyt silmiään