05.09.2018

Euro STOXX 50 tämän vuoden osalta pahasti S&P 500:n niskalenkissä
Italiassa vaihteeksi optimismia budjetin suhteen
Kehittyville markkinoille lisää painetta USA:n vahvasta ISM-luottamusindeksistä

S&P 500 laski eilen 0,2 % ja euroalueen osakkeiden kehitystä kuvaava Euro STOXX 50 laski 1,0 %. Vaikka päiväliikkeet sinänsä ovat lähes merkityksettömiä, niin kalenterivuosi 2018 on eilisen päätteeksi S&P 500:n hyväksi +8,3 % vs. -4,1 %. Ja jos meikäläisittäin euromääräisesti tarkastelee, niin ero kasvaa vielä 4 %-yksiköllä. Taulukosta alla voi tarkastella lisää.

Euroalueen positiivinen valopilkku eilen oli Italia, jonka budjetin arvailu nitkahti markkinoiden mielestä eilen parempaan suuntaan. Muuten euroalueen osakkeita myytiin riskisentimentin heikentyessä kehittyvien markkinoiden mukana. Kehittyvillä markkinoilla turbulenssi siis jatkui eilenkin ja tällä kertaa myrskyn silmässä oli Etelä-Afrikka, jonka Q2 BKT supistui -0,7 % vs. odotus +0,6 %. Rand heikkeni selvästi yhdessä Turkin liiran ja Argentiinan peson kanssa.

Lisää harmaita hiuksia kehittyville markkinoille toi vahva (vahvin yli 10 vuoteen) USA:n teollisuuden ISM-luottamusindeksi, joka lisäsi todennäköisyyttä Fedin pysymisestä nostopolulla ja dollarin vahvistumisesta.

Korot nousivat vahvasta ISM:stä kuten olettaa saattaa ja käyrä hieman jyrkkeni. Euroalueella bondeja myytiin myös pois lukien muutamissa reuna-alueiden maissa ja etenkin Italiassa, jossa valtionlainoja myytiin suunnilleen kelle vaan kelpasi. 

Aasian markkinat ovat yön aikana pikemminkin huolestuneet kehittyvistä markkinoista eikä niinkään seuranneet USA:n vahvuutta. Taulu on Aasian osalta punainen ja laskukärjessä Hong Kongin Hang Seng –indeksi -2,2 % lukemalla. Kiinassa Caixinin mittaama PMI jäi odotuksista.

Tänään agendalla euroalueen PMI:t (palvelualat ja komposiitti) elokuulta ja vähittäismyynti heinäkuulta. Trumpin uudet Kiina-tariffit (200 mrd USD) saattavat astua voimaan jo huomenna.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA eilen lomilla, kehittyvät markkinat otsikoissa
Seuraava
Teknot paineessa Yhdysvalloissa
Miikka Kuusi