21.09.2016

  • Uusi rahapoliittinen tavoite: korkokäyrän muokkaus
  • Osakeostot Japanissa jatkuvat
  • Illalla Fedin kokous – odotukset matalalla


Hieman yllättävä lopputulema Japanin keskuspankin (BoJ) yön kokouksesta. Korot pidettiin ennallaan, mutta rahapolitiikan tavoitetta hieman justeerattiin.

Uuden rahan pumppaaminen talouteen on mitä ilmeisimmin nyt huomattu tehottomaksi ja siksi keskuspankki ilmoitti suuntaavansa jatkossa rahapolitiikkansa tavoitteet korkokäyrän muodon kontrollointiin. Käytännössä: raja ostojen keskimaturiteetilta poistettiin. Tämä on positiivista etenkin pankeille ja tavoitteena on luonnollisesti saada luotonanto rullaamaan reaalitalouteen asti. Samalla BoJ ilmoitti lisäävänsä osake-ETF -ostoja maan kotimaisilla osakemarkkinoilla.

Elvytys tulee jatkumaan Japanissa vielä pitkään. Ei helpota Fedin tilannetta, tai sanotaan että ei ainakaan nosta Fedin nosto-odotuksia. Pieni positiivinen yllätys kuitenkin BoJ:lta riskimarkkinoille. Markkinareaktio: osakkeet ylös, pitkät korot ylös, jeni alas.

Japanista saatiin yöllä myös makrolukuja: maan elokuun vienti laski -9,6 % vuoden takaiseen verrattuna ja tuonti -17,3 %. Molemmat pudotukset hieman odotuksia jyrkemmät.

Raaka-ainemarkkinoilla öljy on ollut hyvässä vedossa yön aikana. Taustalla on kaksi syytä; Aasian ennakoitua matalammat öljyvarastot ja jälleen kerran spekulaatiot tuotannon kontrolloinnista OPEC:in öljyministerien tavatessa Algeriassa.

Muuten markkinoilla mentiin eilen jäitä poltellessa ja liikkeet jäivät vähäisiksi. Fedin korkopäätös ja lehdistötilaisuus vasta illalla Euroopan markkinoiden sulkeutumisen jälkeen klo 21. Nousujohteisissa tunnelmissa lähdetään pörssipäivään. Osakkeet avaavat prosentin nousuun ja pitkät korot lähtevät seuraamaan Japanin esimerkkiä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat täysin odottelumoodissa
Seuraava
Fed juuri niin moniselkoinen kun odotettiinkin