17.02.2016

Öljyneuvotteluiden lopputulemat jäivät vaisuiksi

Marine Harvestilta solidi tulos

Makrosta pari heikkoa datapistettä


Eilen saatiin saudien ja venäläisten öljyneuvotteluista lopulta jotain konkreettista kuitenkin, kun maat yhdessä Qatarin ja Venezuelan kanssa sopivat, että tuotantomäärät jäädytetään tammikuun tasoille. Venäjä heitti mukaan klausuulin, jonka mukaan muidenkin maiden pitää osallistua talkoisiin, mutta jätti ainakin toistaiseksi erittelemättä mihin maihin se viittasi. Nähtäväksi jää ja vähän laihaksi jäi. Vielä ollaan mielestämme edelleen matkan päässä siitä, että edes öljyn kysyntä-tarjonta tasapaino olisi merkittävästi stabiloitumassa puhumattakaan ylitarjonnan oleellisesta purkautumisesta. Etenkin Iranin viimeaikaiset linjaukset puhuvat yhteisen sovun (tuotannon rajoittamisesta) löytymistä vastaan. Öljyn hinta kääntyi näistä uutisista markkinoilla laskuun.

Talousluvuissa ei ollut eilen raskaansarjan numeroita, mutta jotain kuitenkin. Saksan sijoittajien luottamusindeksi ZEW laski selvästi. Nyt mennään huonoimmilla tasoilla pariin vuoteen. Selitykset olivat vanhat tutut, eli Kiinan ja eurooppalaisten pankkien tilanne. USA:n rakentajien luottamusta kuvaava NAHB-indeksi laski sekin alimmille tasoilleen lähes vuoteen.

Sijoitusideoistamme Marine Harvest raportoi tuloksensa tänään aamulla. Kokonaisuudessaan tulos on hyvä. Tuotantomäärät ovat korkealla samoin kun lohen hinta. Kustannuspuoli jatkaa tärkeimpänä huolenaiheena ja nimenomaan liittyen kalojen ruokintaan. Osinko (kvartaalitaso) yhtiö maksaa 1,40 NOK. Ennusteisiin ei liene tulossa muutoksia tästä tulosraportista. Kassavirta- ja osinkoennusteet jatkavat sijoittajan kannalta erittäin houkuttelevina: osinkotuotto n. 6 %, kassavirtatuotto n. 10 %. Osake jatkaa Sijoitusideat -listallamme.

Tänään avataan suunnilleen eilisille tasoille. Öljy- ja energiaosakkeet ovat hieman paineessa. Hieman on odotusta ilmoilla sen suhteen, että mistä keksitään seuraava suunta markkinoille. EKP:n kokous on vasta 10.3. Tuloskautta kyttäillään tiiviisti ja se on nyt Euroopassa noin puolessavälissä. Tuloskasvu ei ole ollut odotetun vahvaa. Parannukset ovat suurelta osin tulleet valuutasta ja säästötoimista. Rakenteellista kasvua joutuu tähystämään isolla luupilla.

Markkinoilla pieni toipuminen pohjista ei ole poistanut epävarmuutta yhtään mihinkään. Pienikin uutinen riittää tällä hetkellä varsin tempoileviin liikkeisiin ja tämä meininki tullee jatkumaan.

T. TAALERIN VÄLITYS 046 714 7115


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Draghi: “EKP ei epäröi”
Seuraava
Cameron matkaa Brysseliin – panokset suuret