30.05.2017

Jarkko Sirenius

Jarkko Sirenius

johtaja, vaihtoehtoiset sijoitukset
Helsinki
+358 50 354 9461
  • Markkinoiden katse siirtymässä Ranskasta Italiaan
  • Kuluttajien luottamus Suomessa uuteen ennätykseen
  • Listautumistsunami jatkuu

Viikko avattiin odotetun rauhallisesti ja päivän päätteeksi lähes kaikki indeksit olivat niin lähellä perjantain tasoja, etteivät kiinni olleet markkinat (US, UK, Kiina) erottuneet lainkaan muista. Draamaa yritettiin löytää hiljaisena päivänä politiikasta, mutta ainakaan allekirjoittaneelle ei selvinnyt, puristiko Macron Putinia pidempään kädestä vai Putin Macronia ja mitä väliä tällä on?

Ainoa markkinapaikka Euroopassa, jossa nähtiin eilen liikehdintää oli Italia. Keskustelu vaalijärjestelmän uudistamisesta nousi Euroopan ykkösuutiseksi pääministeri Renzin kerrottua puoltavansa muutosta kohti saksalaistyylistä suhteellista vaalitapaa. Viikonloppuna Grillon Viiden tähden liike äänesti kokouksessaan uuden vaalilain puolesta ja nyt sitä ajaa kaikki neljä suurinta puoluetta. Vaalien mahdollinen aikaistuminen vuodella hermostutti markkinoita siitäkin huolimatta, että presidentti Mattarellaa myöten Italiassa on vihdoin tunnustettu nykyjärjestelmän toimimattomuus. Milanossa osakkeet laskivat pari prosenttia ja erityisesti pankit olivat paineessa (-3,5 %).

Toivottavasti kaikista suomalaisista tuntuu tänään paremmalta kuin koskaan, sillä ainakin tilastojen valossa asia on näin. Suomen kuluttajien luottamus nousi toukokuussa lukemaan 24,1 mikä on koko mittaushistorian ennätys. Tilastoa on pidetty vuodesta 1995 ja indeksin pitkän aikavälin keskiarvo on 11,9.

Liekö syynä vahva luottamus tulevaan, mutta listautumisinto Suomessa ei osoita hiipumisen merkkejä. Tuorein tulokas First North Finlandiin on peliyhtiö Remedy, jonka osakkeella kaupankäynti alkoi eilen vahvassa myötätuulessa (+18,4 %). Eilen alkoi myös Silmäaseman anti ja se päättyy viimeistään 8.6. Yhtiö voi kuitenkin keskeyttää annin aikaisintaan 5.6. klo 16.00.

Pitkän viikonlopun jälkeen paluu normaaliin tapahtuu ainakin makrolukujen osalta rauhallisissa merkeissä, eikä tänään ole kalenterissa merkittäviä julkistuksia.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kiina, UK, USA tänään kiinni, eli hiljaista menoa luvassa
Seuraava
Uutisköyhä päivä markkinoilla