14.12.2016

  • Selvää varovaisuutta ennen Fediä
  • UniCredit suunnittelee merkittäviä tehostustoimia
  • Dow Jones lähestyy 20 000 pisteen tasoa

Pitkät korot ottivat eilisen aikana hieman takapakkia ja lyhyt pää nousi. Osakkeet nousivat lammen molemmin puolin. Fediä varotaan selvästi. Into tehdä suuria peliliikkeitä on ollut vaisua koko alkuviikon.

Makrodata, se vähä mitä eilen saatiin, jatkoi positiivisena. Yhdysvaltojen pienyritysten luottamusta kuvaava NFIB-indeksi nousi odotuksia enemmän ja Saksan ZEW indikoi myös näkymien parantuneen.

Italialaisten pankkien osakkeet nousivat eilen reilusti, kun UniCreditin pääjohtaja Mustier ilmoitti pistävänsä tuulemaan. Mustier ilmoitti pankin järjestävän ensi vuoden alussa (yhtiökokous asiasta järjestetään 12.1.) ison 13 miljardin osakeannin, myyvän ongelmaluottoja lähes 18 miljardilla ja vähentävän peräti 14 000 työntekijää, joka on reilut 10 % työntekijöiden kokonaismäärästä. Samassa hötäkässä pankin vajaasta 4000 konttorista vajaa 1000 suljetaan. UniCredit tavoittelee lähes 2 miljardin vuositason kulusäästöjä ja toimintojen merkittävää yksinkertaistamista.

Tänään seurataan paitsi sitä jatkuuko italialaisten pankkien osakekurssien nousu, myös sitä mitä Fedin Yellen sanoo illalla. Koronnostoa pidetään 100 % varmana, mutta Yellenin kommentit kiinnostavat. Ennakoimme, että Yellen ei tule kovinkaan dramaattisesti ottamaan kantaa korkojen nousun jatkoon.

Ensi vuodelle hinnoitellaan korkofutuureissa tällä hetkellä kahta nostoa. Trumpin suunnittelemaan fiskaalielvytykseen tai muihinkaan poliittisiin agendoihin Fed ei tule ottamaan kantaa, vaan se tulee pitäytymään talouskehityksen ja rahoitusolojen kehityksen kommentoinnissa.

EuroSTOXX50 tekee kovaa kiriä päästäkseen kuluvan vuoden osalta plussalle. Vielä on miinusta parisen prosenttia. Kalkkiviivoille menee. Eilen performanssi oli vahvaa ja osakkeet Euroopassa (+1,1 %) nousivat amerikkalaisia virkaveljiään (+0,6 %) enemmän. Koko vuoden osalta USA:n osakemarkkinat ovat kuitenkin selvästi yli 10 prosenttiyksikköä edellä.

Dow Jonesin 20 000 pisteen tasosta kohistaan myös – nyt mennään 19 911 pisteessä. ”Kahteenkymppiin” todennäköisesti mennään, mutta kokevatko markkinat sen vastustustasona? Se voisi olla kohtalaisen hyvä veikkaus.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trumpilta villi kortti ulkoministeriksi?
Seuraava
Fed nosti sekä korkoa että odotuksia