06.06.2018

  • Populisteilla tuttu kaava Italassa, mutta uskomme sen jäävän enimmäkseen puheen asteelle
  • Italian korkojen jojoliike vaihteeksi ylös
  • EKP mukana Italian ”kouluttamisessa”


Italian uusi hallitus avasi sanaisen arkkunsa vihjaten odotetusti ja vaalilupaustensa mukaisesti ekspansiivisesta fiskaalipolitiikasta, eli valtion velan kasvattamisesta, koska milläs muullakaan rahoitat Conten väläyttelemät veronkevennykset ja kansalaispalkan. Markkinoilla kuitenkin riskisentimentti hieman happani ja Italian valtionlainakorot nousivat selvästi. Pisti miettimään, että mikä Conten puheessa nyt niin yllätyksenä mahtoi tulla.

Täytyy toisaalta peukuttaa markkinoita siitä, että joka kerta kun Italiassa aletaan availla kukkaronnyörejä, niin markkina läväyttää karttakepillä sormille. Uskomme, että se tulee rajoittamaan kaikkein hulvattomimpia rahanjakosuunnitelmia. Puhe on halpaa ja sitä tullaan varmasti kuulemaan vielä paljon lisää, koska jotain äänestäjille pitää antaa, mutta ei taloutta kukaan, edes populisti, halua ajaa katolleen.

EKP on myös tehnyt osuuttaan – tällä kertaa tekemällä vähemmän. Elvytysosto-ohjelmaan liittyvän datan mukaan se on vähentänyt (odotetusti) Italian bondien ostoja, eli näin lähettää Italialle ”niin makaat kuin petaat” –tyyppistä viestiä.

Toki muitakin tapahtumia eilen, jotka vaikuttivat yleiseen haluttomuuteen markkinoilla. USA:n protektionismi jatkaa otsikoissa ja öljyn hinta paineessa. huhujen mukaan USA oli pyytänyt OPEC:ia lisäämään tuotantoaan ja tämä hieman maltillisti öljyn hinnan laskua. Ensi viikolla eetteriin taas Fed ja EKP – ehkä sekin aiheuttaa vastatuulta riskinotolle. Palaamme ennakkotunnelmiin hieman lähempänä em. kokouksia.

Talousdatassa eilen PMI-indeksejä euroalueen ja USA:n palvelualoilta toukokuulta. Euroalueen data osui odotuksiin eikä maakohtaisissakaan luvuissa ollut suurempia yllätyksiä. Euroalueen vähittäiskauppa sen sijaan jäi odotuksista selvästi (+0,1 % vs. +0,5 %) toukokuussa. USA:n palvelualojen PMI:tä sen sijaan revisioitiin ylös.

Tänään ei saada merkittävää makroa ja myös markkinat lähtivät sulattelemaan Italian tilannetta ja kauppasotakeskusteluja rauhallisesti eilisiltä päätöstasoilta.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Teollisuuden ostopäällikköindekseissä vain euroalue selvässä laskussa
Seuraava
EKP:n peruskyyhky Praet heittäytyi haukkamaiseksi