12.09.2016

  • Pitkä tyyni (myrskyn edellä) vaihtui myrskyksi
  • Jenkkiosakkeet vetivät Aasian ja Euroopan perässään alas
  • Trumpin kannatus nousussa?


Viime viikko päättyi aika merkittävän tuntuiseen myyntiaaltoon sekä Euroopassa että etenkin Yhdysvalloissa. S&P 500 -indeksi laski peräti 2,5 %. Suurin päiväliike moneen viikkoon. Tätä ennen jenkkiosakkeet olivatkin kelluneet käytännössä täysin poikittain jo elokuun alusta asti. Jenkkivola (VIX) pomppasi 12,5 pisteen tasoilta noin 5 pistettä ylös.

EKP:n viesti siitä, että elvytyksen laajentamisesta ei edes keskusteltu vaatii näköjään veronsa. Samalla uudella mantereella Fedin johtajiston jäsenet pitävät puheillaan koronnostopeikkoa tapetilla. Syyskuun noston todennäköisyys nyt 30 % ja joulukuun 60 %.

Viikonloppu ei ole tuonut tunnelmiin helpotusta, eikä sen paremmin erityisiä syitä perjantain kurssilaskuille. Fedin Rosengren käytännössä siirtyi perjantaina kannattamaan syyskuun nostoa, siinä yksi syyehdokas.

Jenkkimedia uutisoi viikonloppuna Trumpin kannatuksen olevan nousussa ja Clintonin terveydentilan spekuloidaan olevan kyseenalainen. Kuriositeetti, mutta ei nyt varsinaisesti sekään auta riskisentimenttiä. Vaaleihin (8.11.) nyt alle kaksi kuukautta.

Aasiassa markkinat päätyvät tänään noin 2-3 % laskuun ja Euroopassa avattiin niin ikään lähes 2 % miinukselle. Tänään ei merkittäviä tapahtumia eikä lukuja. Fediltä äänessä Lockhart, Kashkari sekä Brainard. Jos normaalisti kyyhkymäinen Brainard yhtään kääntää takkiaan tullee se nostamaan korkoja.

Tulevaan suuntaan vaikuttavat viikon tärkeimmät datakalenteritapahtumat ovat Kiinan vähittäiskauppa ja teollisuustuotanto tiistaina, euroalueen teollisuustuotanto keskiviikkona sekä jenkkien teollisuustuotanto torstaina. Perjantaina saadaan vielä Michigan-kuluttajaluottamusindeksi.

Keskuspankeista Iso-Britannia jättänee korot ja elvytyksen ennalleen torstain kokouksessaan. Fedin leirissä korkojen nostoa puolustavat tahot ovat olleet äänekkäämpinä kuin kyyhkymäiset jäsenet. Fedin hiljainen periodi ennen syyskuun kokousta (21.9.) alkaa huomenna.

Muistutus ja kertaus: fundamentit eivät ole muutamassa päivässä muuttuneet mihinkään ja sijoittajien ylisuuret käteispainot ovat edelleen erittäin ärhäkkänä etsimään rahalle tuottavaa kotia, eli kaikki laskut osakkeissa kannattaa lähtökohtaisesti käyttää ostoihin. Ex-presidentti Woodrow Wilsonin sanoin: ”One cool judgment is worth a thousand hasty counsels.”

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP:n kokous: déjà-vu-generaattori vailla vertaa
Seuraava
Romahdus peruttu